(S)om väntat och kanske friskola?

Musikskolan i Götene har tappat 20% av sina elever sedan Salliansen genom att inte agera politiskt lät rektorerna förändra verksamheten negativt.
Att musikskolan skulle minska var ju inte överraskande. Det visade ju kommunens egen utredning på att så skulle bli fallet. När jag frågade Åsa Karlsson (S) om detta blev svaret att: "det kan du ju inte veta säkert".
Att flera andra kommuner som genomfört exakt samma förändring visat att så blir fallet hade kommunledningen tydligen inte tagit reda på trots att man är politiker på heltid.
Att förändra en kommunal verksamhet på detta sätt kräver enl. kommunallagen ett politiskt beslut. I detta fall av KS i Götene. Något sådant har aldrig tagits och därmed är det ett brott mot kommunallagens delegationsordning.
Det visar verkligen på hur svag den politiska ledningen är!
 
Som tur är så har musikskolan kvar sina otroligt engagerade och kunniga musiklärare. Så det finns hopp iaf för framtiden.
 
En sak som kan förändra tillvaron är kanske Broholmsskolan som vill etablera sig även i Götene. Tänk om de tillåter musikskolan att verka under skoltid och kanske även bedriver allt skolarbete på skoltid så att eleverna slipper hemläxor? Ja då kanske man får ta sig en funderare innan man avfärdar den skolan? Men de turerna råder ju inte vi över kommunalt. Men visst är det ett intressant scenario?
 
En bild från dagens Götene?
 
 
 
 
 
 

Härlig dag med Stig Henriksson (V).

På ondagen hade vi heldagsbesök av riksdagsledamot Stig Henriksson från Fagersta. Förutom en mycket god lunch på Kurorten i Lundsbrunn, besöktes kommunala verksamheter som det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn i Lundsbrunn och äldreboendet på Helenagården.
Stig tyckte det såg väldigt bra ut och han var imponerad över den duktiga och engagerade personalen.
På kvällen avslutade vi på Falkängen i Hällekis med ett öppet möte med fika,föredrag och öppen diskussion.
 
 
 

Makten framför "Götene(s) Framtid" (GF)?

Föga överraskande blev min motion om att allt skolarbete skall ske under skoltid nerröstad i Götenes kommunfullmäktige. Det har jag inga som helst problem med!
Men när man gör det med direkt lögnaktiga argument så är det störande tycker jag, inte minst ur demokratisk och rättslig synvinkel.
Att-satsen i motionen löd: "Allt skolarbete skall ske under skoltid med pedagogisk ledning."
Anders Månsson (GF) påstod att "vi politiker inte får gå in och detaljstyra i skolarbetet". På min direkta fråga på vilket sätt att-satsen ledde till detta svarade han däremot inte. Det kan jag förstå, för det var ju ett direkt felaktigt påstående av honom. Även Åsa Karlsson (S) påstod att motionen bröt mot skollagen utan att kunna påvisa vad i att-satsen som skulle göra detta. S hade för övrigt i sitt valmanifest ett löfte om "Läxhjälp i skolans regi". Ett löfte som däremot bryter mot skollagen! Hade man lovat att försöka förmå rektorerna att införa läxhjälp i skolans regi hade det däremot varit lagenligt. Och så dristar man sig nu till att påstå att att-satsen i vår motion bryter mot skollagen?????? Inte utan att man undrar hur de fungerar egentligen?
 
Hursomhelst så var det ju inte ett helt oväntat scenario som nu utspelade sig. Därför inledde jag med att yrka på att motionen skulle återremitteras till den nya Barn o Utbildningsnämnden, så att de kunde göra en ordentlig utredning istället för de krystade och felaktiga påståenden som KS byggde sitt beslut på. Detta borde gått att få igenom med S och GF med tanke på deras valmanifest. GF är ju väldigt måna om skolan i sitt manifest.
 
Jag citerar: "Läxpolicy
Läxornas vara eller inte vara debatteras flitigt. För oss är det en självklarhet att läxor ska ges på ett sådant sätt att alla elever har möjlighet att få stöd och hjälp i skolan. För de ämnen som behöver läxor måste skolan ge möjlighet för elever som så behöver, att få stöd i sin läxläsning.
Det är viktigt att skolan i Götene samordnar sin syn på läxor på fritiden och vi kommer därför under mandatperioden att arbeta för att kommunen tar fram en läxpolicy som tar avstamp i modern forskning kring läxornas vara eller inte vara.
 
Först har man ett påstående som överensstämmer med att-satsen i vår motion. Sen föreslår man ett arbete, som enl. Anders Månsson nu, bryter mot skollagen????? Men jag håller med honom. Det de slog i väljarna att de ville göra var alltså att detaljstyra skolans arbete med läxor. Dessutom om man nu ville arbeta med det då, varför röstar de då ner att den nya nämnden får utreda frågan nu?????? Många frågetecken blir det.
 
Ja GF's valmanifest är tydligen ingenting värt när det kommer till konkret politik. Så jag förstår om de kastat det i papperskorgen och börjat inrikta sig på hur man skall lura väljarna i nästa val.
Minns när Evalena Öman (V) ifrågasatte jämställdheten i valberedningens arbete där det var stor majoritet män, ja enbart män på vissa håll i bolagsstyrelserna. Vem gick upp och försvarade detta? Jo Anders Månsson (GF). Då skulle man inte slita ut våra dubbelarbetande kvinnor, var hans argument. Men i valmanifestet står det: "För Götenes Framtid är det viktigt att alla kommunala verksamheter har en så jämn könsfördelning som möjligt. Vi tror att verksamheten i kommunala bolagsstyrelser, kommunala nämnder etc kommer att gynnas av en så jämn könsfördelning som möjligt och kommer verka för detta under kommande mandatperiod."Trovärdighet nolla alltså!
 
Makt korrumperar sägs det. Vad har man "glömt" nästa gång i valmanifestet?
 
 

Hörnorna, Villas lycka eller fall?

Villa-Lidköping gick ju som väntat till slutspel trots en säsong med lite grus i maskineriet av olika anledningar.
Nu blir kvartsfinalen en repris på förra årets då Edsbyn återigen väntar på motståndarhalvan. Dock med en väsentlig skillnad och det är att i år har Edsbyn fördel av hemmaplan vid en eventuell avgörande drabbning.
Kan inte sluta att imponeras av detta Edsbyn som ständigt håller toppklass oavsett spelarbyten i truppen. Dessutom är man innovativa och vågar prova nya grepp. I år spelar man med en fyrbackslinje och ett starkare mittfält. Och man har gjort det framgångsrikt. Detta kommer att bli en svår nöt att knäcka för Villa som alltid har svårt att spela bort detta härliga Hälsingegäng från Ovanåkers kommun. Det kommer att krävas en maxprestation för att lyckas.
Vad är det då som krävs? Enligt undertecknad lekman så blir hörnskyttet helt avgörande. Villas hörnskytte har varit fullständigt undermåligt med någon enstaka match som undantag. Man pangar på för kung och fosterland, istället för att sikta in dem under ribban. Resultatet har också varit spridda skurar över, utanför eller (om de trots allt träffat målet) alldeles för låga skott. Utan en markant förbättring av hörnskyttet gissar jag att det kommer att sluta 3-1 i matcher till Edsbyn (i bästa fall). Villa lär behöva göra två hörnmål per match för att ha en chans!
Året undermåliga straffskytte kommenterar jag inte närmare. Men bra har det ju inte varit det heller!
 
Mitt tips med hjärtat blir dock 3-0 i Villafavör i matcher! ;-)
 
 

RSS 2.0