Varför ljuger regeringen?

SAAB är på ruinens brant. Föga överraskande skulle jag vilja säga. Turerna har varit många och ingen verkar riktigt ha haft koll på läget.

EIB (Europeiska Investerings Banken) har från dag 1 verkat ha på sin agenda att försvåra för SAAB's fortsatta existens så mycket som möjligt. Detta fick till följd att Koenigsegg blev tvungen att dra sig ur affären.

Med ett nödrop kom då ”den flygande holländaren” Victor Mueller in i bilden istället och sedan dess har den ena farsen efter den andra avlöst varandra.

Desperat har den ryske affärsmannen Antonov försökt få tillstånd att gå in med kapital och t.o.m. bli delägare i bolaget men aldrig fått några klara besked. Förhalningen har fortsatt.

Nu har det dock visat sig att regeringen haft full kännedom hela tiden om att EIB haft som krav för sina lån att denne Antonov inte fick bli delägare.

Varför har regeringen mörkat detta?

Maud Olofsson påstår nu att regeringen skickat in en ny prövningsansökan ang. Antonov men att man fortfarande väntar på besked från EIB. Ja man påstår t.o.m. att man inte fått kontakt med EIB. Är detta sant eller är det en ny bortförklaring eller rent av en ren lögn?

 

Det finns en väldigt bra anledning att ställa denna fråga eftersom vår finansminister Anders Borg sitter i styrelsen för EIB. Varför lyfter inte Maud på luren och kontaktar honom?

Vet Maud Olofsson kanske inte om att Anders Borg sitter i styrelsen för EIB?

När journalister ringde Anders Borgs pressekreterare Victoria Eriksson och frågade hur Anders Borg utnyttjat sin plats i EIB's styrelse för att påverka SAAB affären så blev det tyst i luren, varpå pressekreteraren frågade journalisten: ”Vilken styrelseplats?”

Man kan bli mörkrädd för mindre!

 

Varför agerar regeringen till ett svenskt bolags nackdel? Eller avvaktar man en konkurs för ett statligt övertagande likt det som skedde med GM i USA? Där gick staten in, räddade bolaget och när det återigen stod på egna ben så återintroducerades det på börsen.

Det måste snart komma besked, men inte på det farsartade sätt det nu kommer när inte ens ministerns pressekreterare har koll på vilka uppdrag han har.

Regeringen väntar besked från EIB, trots att EIB har en representant i just regeringen och att detta är finansminister Anders Borg.

Arbetslinjen?

 

Kanske dags för ett nyval? Förtroendet kan väl knappast sjunka lägre?

 

 

 


Turkiet viktigare än Norge för Reinfeldt!

1 1/2 dygn efter tragedin i Norge så åkte Fredrik Reinfeldt med fru på semester till Turkiet enl. Aftonbladet. Värre tyckte han tydligen inte att det var med det värsta terroristdåd som inträffat i Norden någonsin. Tala om avsaknad av fingertoppskänsla!
Aftonbladet.


Varför har regeringen undanhållit sanningen i SAAB härvan?

EIB har hela tiden haft krav som uteslutit ryssen Antonov från att kunna investera i SAAB. Detta faktum har regeringen vetat om hela tiden men undanhållit. Varför? Jag hoppas verkligen denna fråga kommer att drivas in i absurdum om så krävs för att Reinfeldt, Borg och Olofsson skall få stå till svars för sina handlingar.
Det har varit så totalt uppenbart från dag 1 att EIB velat sätta stopp för SAAB. Har den svenska regeringen spelat med dem i detta under täcket så bör de avgå!

SVT, SVT


Nu har även SVT uppmärksammat regiondirektörslönen!

Bra att SVT tar upp detta med den horribla regiondirektörslönen på 170 000kr/mån plus övriga förmåner. Regionrådet Gert-Inge Andersson (S) envisas dock med att påvisa att han enbart är intresserad av att förvalta regionen utifrån marknadens villkor. Politiska ambitioner har han tydligen inga. Varför verka för minskade klyftor i samhället om man kan leva bättre själv på marknadens villkor?
Lite märkligt att Vårdförbundet nu är kritiska när de enl. Gert-Inge varit delaktiga i rekryteringsprocessen och helt överens om denna anställning. Vem ljuger?
Läs mer hos SVT


Även idrotten offras på den fria marknadens altare!

Svenska mästarna i bandy Sandvikens AIK offras på de fria marknadskrafternas altare. Göransson Arena vill slänga ut bandylaget ur den nybyggda arenan till förmån för mer ekonomiskt lönsamma projekt. Detta har nu också fått till följd att föreningen riskerar att mista sin största sponsor. "- Våra ägare gillar inte alls idén med att sponsra utomhusevent", säger företagets VD.
Varför man överhuvudtaget byggde en bandyarena då och inte en ren mässhall från början kan man ju verkligen undra. I andra sammanhang talas det ofta vitt och brett om hur viktigt det är för näringslivet med långsiktiga spelregler. Detta skall tydligen inte gälla omvänt när det i stället är näringslivet som sätter upp spelreglerna. Som vanligt är det skillnad på skit o pannkaka i de s.k. frihetsförespråkarnas värld!


Olof Palmes namnsdag idag!

Utan att överdriva så kan man säga att det har hänt en del med sossarna sedan Palmes tid. I slutet av nedanstående tal så talar han om när det är dags för den ekonomiska demokratin. Vilken sosse skulle ens komma på tanken att tala om detta idag? Gert-Inge Andersson (S), regionråd i Västra Götaland slängde utan förbehåll till den nya regiondirektören 170 000 kr/månad. 30 000 kr mer än den föregående. "Hon var mycket intresserad av jobbet men ville inte gå ner i lön", var hans motivering till att inte minska klyftorna. I Götene sa sossarna nej till kommunala nödlån för att motverka utförsäkringarna. Kommunen ska inte agera bank åt kommuninnevånarna var Kenth Selmossons (S) kommentar till detta. Så kan man hålla på och då är detta ändå enbart lokala beslut. Olof Palme skulle säkerligen vrida sig i sin grav om han såg vad det är för människor som idag säger sig representera de socialdemokratiska idéerna. Enstaka undantag finns naturligtvis. Ekonomisk demokrati, sa Palme! Sug på den och ställ gärna frågan till din närmaste S representant. Jag skulle inte bli förvånad om du får frågan: - Är du kommunist?

 


En åt vart håll!

Lite mer kuriosa ang. de nya tillfartsvägarna till Källby och den stora industrin här. När vi tog kvällsrundan med vovven så gick promenaden via den ännu ej stängda genomfartsgatan i samhället som heter Vänervägen (undra vad den skall kallas när man inte längre kommer till Vänern via denna gata?) och som leder förbi den stora industrin. Tydligen var det något automatlarm el. dyl. som löst ut i kväll för precis när vi passerade infarten så lämnade en brandbil. Denna tog vägen genom samhället som folk alltid gjort. Omedelbart efter så kom ytterligare en brandbil men denna svängde åt andra hållet och körde den nya utfarten från samhället. Möjligen var en bil från Götene och en från Lidköping? Lite lustigt ändå att inte ens utryckningsfordon fått lära sig att det är den nya infarten som skall användas för att på så vis undvika tung trafik genom samhället, särskilt som timman nu var ganska sen också.

Men en underbar sommarkväll är det. Luften är helt ljummen. Det hade verkligen varit en fin kväll att tillbringa i stadsträdgården i Lidköping. Det var avsikten men så hade hästen som dottern har hand om i sommar tappat en sko (vilket i kväll visade sig ha blivit två). Tyvärr så kunde inte hovslagaren komma förrän sent så min planering försvann illa kvickt. Synd men det är bara att bryta ihop och komma igen! Allt kan ju inte gå som på räls, om det fortfarande är legitimt att använda detta uttryck i Allianssverige? Det är ju aldrig nån som vet när och om ett tåg går överhuvudtaget med deras bristande anslag till underhåll.


Från två till noll kommunalråd på ett halvår!

När Socialdemokraterna i Götene valde att ensidigt spräcka den efter valet styrande majoriteten vid årskiftet och istället bilda majoritet tillsammans med Allianspartierna plus MP så basunerades det ut vitt och brett att nu skulle Götene ha två kommunalråd och inget oppositionsråd. Efter en del turbulens därefter då den "nya" majoriteten försökt att med olagliga val utesluta den övriga oppositionen från det demokratiska arbetet så blev situationen allt märkligare i fullmäktige.
Detta föranledde undertecknad att ställa en del frågor till kommunalråden och då blev svaret helt plötsligt att det inte fanns och aldrig funnits två kommunalråd. Allt var fel som stått i tidningarna menade Kenth Selmosson.
Vid det efterföljande fullmäktigemötet följde jag upp mina frågor och då lät det helt plötsligt som så att det inte hade varit fel som stod i tidningarna, tanken hade varit att det skulle bli så men p.g.a. de olagliga valen som förvaltningsrätten stoppade så blev det inte så.
Även Ann-Marie Widegren sa att hon aldrig varit kommunalråd och då jag visade att det faktiskt stod på Moderaternas hemsida att hon var kommunalråd så var det fel sa hon. Detta skulle nu vara tillrättat. Att hon fick min interpellation i förtid och därefter försökt gömma frågan nämnde hon däremot inte.
Någon information om alla nya förhållandena som helt plötsligt uppdagats har aldrig givits till varken oss eller väljarna.

Idag så hörde jag lite på Radio Kinnekulle och deras turistinformationsprogram. Här medverkade också kommunalrådet(?) Kenth Selmosson. Och när han titulerades just kommunalråd och fick frågan om det var den rätta titeln så svarade han faktiskt att den titeln finns inte längre. det heter enbart kommunstyrelsens ordförande. Detta är en riktig beskrivning och så vitt jag kan förstå är det en journalist som informerat honom om detta. Tänk vad många titelfel den nya majoriteten slängt omkring sig under detta senaste halvår. Och var fick då Moderaterna idén ifrån att titulera Widegren kommunalråd? Hon är ju enbart kommunstyrelsens andre vice ordförande???????????? Ja så kan det gå när inte haspen är på!

Härhemma har vi ikväll avnjutit en av sommarens höjdpunkter. Nystekt färsk abborre. Det är en årligen återkommande och lika uppskattad tradition. Man är lyckligt lottad som bor nära en sjö, även om avståndet dit ökar för snart sagt varje år. För bara några år sedan så hade jag exakt 1100 meter från bostaden ner till hamnen och båten. P.g.a. samhällets stora industris utveckling så har detta avstånd sakta men säkert ökat och nu planerar man att helt stänga av den stora ner och genomfarten i samhället. Idag mätte jag upp avståndet ner till hamnen via den nya vägen. Det var istället 3,6 km. Jag vet inte vad som räknas som sjönära men helt klart så bor jag allt mindre och mindre sjönära för varje år.
De nya villaområden som växer upp däremot bor istället i stort sett strandnära. Men varför bry sig om bekvämligheten för äldre kommuninvånare när det genom attraktiva lägen hela tiden gäller att istället locka in nya.
Nej det blir nog till att börja tänka på att hitta något boende på någon annan plats inom några år, kanske t.o.m byta kommun då för att tillhöra en prioriterad ditlockad skara kanske? Det är mer än en gång per dag man undrar hur det egentligen fungerar i skallen på planerarna? Det enda argument jag hört beträffande vår ökande otillgänglighet till sjön är att det är mer miljövänligt om vi cylklar till sjön istället. Nu är det ju bara som så att skall man ha med sig alla grejor också så tarvar det en bilresa. Men de "tänkte väl inte på det"!Varför finns SD?

SD och deras nationatistiska och främlingsfientliga politik diskuteras livligt i media efter det fruktansvärda terrordådet i Norge. Det är bra naturligtvis men i grunden löser det inga problem!
Utvecklingen i Sverige har i takt med invandrigen inneburit att främlingsfientligheten ökat, detta kan man inte blunda för. Från rena nasister har det utvecklat sig till att vi fått in SverigeDemokraterna i våra beslutande församlingar. Det är illa, men jag tror inte det hjälper att spy galla i medierna över just detta faktum. Frågan vi bör ställa oss är varför det finns 5,5% av befolkningen som är villiga att rösta in dem? De har ju inte röstat, eller tvingat sig in i riksdagen själva. Naturligtvis finns det en orsak, men vilken?
En av dem är de ökande ekonomiska klyftorna. Det har kommit pensionärer fram under valrörelserna som haft den lägsta garantipensionen trots att de levt ett långt strävsamt liv i Sverige. De tycker sig förfördelade (rätt eller inte rätt) p.g.a. de ekonomiska resurser som de upplever går till flyktingpolitiken. Därför röstar de på SD säger de. De är ju säkerligen inte rasister de flesta av dem och bryr sig troligen inte om att ta reda på vad som döljer sig under ytan heller utan ser enbart till den orättvisa ekonomiskt som de tycker sig uppleva. Hur och med vilka fakta kan vi övertyga dem? Borde vi ha en folkbildning i ämnet?
Att det också är problem i invandrartäta områden är något som också florerar runt i folkmun. Blir det sedan kravaller också som det varit på sina ställen med bilbränder, stenkastning mot polis o brandkår o.s.v. så hör man direkt en massa avståndstagande kommentarer på arbetsplatsen och andra ställen i vardagen. Men grundproblemen till varför det blir upplopp diskuteras det aldrig om. Nej det konstateras bara att det här är fel och så här kan vi inte ha det, istället för att det krävs politiska lösningar för att få bort frustrationerna som finns i spåren av sysslolösheten.
Så på sätt och vis kan man ju faktiskt säga att det är de s.k. etablerade partiernas misslyckade integreringspolitik som fört in SD i riksdagen. Vanligt folk har upplevt det som att politiken har tappat kontrollen.
Detta är det absolut mest angelägna problemet att ta tag i tycker jag. Gå till botten med vad det är som får folk att rösta på SD och ta fram en politik som är långsiktigt hållbar för att ta argumenten ifrån dem. En faktabaserad politik menar jag då och inte något visionärt dravel som går in i ena örat och ut i det andra.

Tillsammans är vi starka, oavsett ursprung!Nu måste regeringen agera i SAAB-frågan!

Återigen ställs löneutbetalningar in hs SAAB. Ingen produktion förekommer eller kommer att finnas inom den närmaste framtiden så inkomsterna lär ju fortsatt utebli. Att enbart låna, låna och återigen låna för att betala de akuta skulderna är naturligtvis inte hållbart. SAAB måste ju producera och leverera sina produkter, vem skall annars betala alla lån?
"The bottom is nådd" är ett klassiskt uttryck som verkligen kommer till sin rätt nu. Därför måste också regeringen agera och det snabbt. Ta över SAAB, strukturera upp verksamheten så att utgifterna stämmer överens med inkomsterna och återintroducera sedan SAAB på börsen. Kunde man göra detta i USA med GM så vore det väl stor förbannad skam om inte den svenska regeringen skulle klara detta också. GM var konkursmässiga, det är de inte idag! Tänk efter före!


Har vi helt plötsligt fått problem med vapenlicenserna?

Utan att bli förvånad så kunde jag idag konstatera att NU, ville alla partier skärpa upp reglerna kring vapenlicenserna. Vilket seriöst initiativ!!!!!!!!! Närmast skrattretande. Bara för att en dåre i Norge utförde detta oerhört tragiska dåd så skall vi svenskar "stämma i bäcken" och visa handlingskraft, i efterhand naturligtvis. Kommer körkortsproven också att skärpas upp om ngn dåre skulle ta bilen och meja ner en folkmassa någonstans?
Man skäms när svenska politiker beter sig så här. Måste de agera för att de tror att de får kritik om de inte gör något? Nej skärpning!
Ta av er dumstruten och försök iallafall att visa någon som helst seriositet istället för att bete er som populistiska clowner!


Ohly en mycket bra sommarvärd!

En fröjd för örat! Ja jag tyckte verkligen om Ohly som sommarvärd. Har ni inte lyssnat tidigare så passa på att göra det nu!

Ohly. Sommarvärd!

G-I (S), administratören/förvaltaren. avslutande del.

Tack för svaret Gert-Inge men jag skulle uppskatta om du svarade offentligt och gärna betade av en fråga i taget istället för detta sammansatta.
Du hänvisar till Stockholm och Skåne i ditt svar och att de har än högre löneläge. Varför hänvisar du inte till de landsting likaväl där lönen är lägre?
Du pekar också på organisationens storlek om omsättning och anger detta som ett skäl till den höga lönen.
Vet du vad AB Sverige har för omsättning och hur många anställda som lyder under statsministern? Han har då ca 40 000 kronor lägre lön än vad ni nu ger regiondirektören.
Tror du förresten att detta påverkar skattemoralen positivt hos alla småföretagare och löntagare som kämpar dagligen för att få sin tillvaro att fungera?
Men om det nu är flera som varit med och gjort denna anställning så kan ni väl som grupp besvara var och en av mina frågor offentligt hos Lidköpingsnytt. För ni kan väl stå för ert handlande även i offentligheten?

Mvh
Ove Nordström (V)

 

Hej Ove !

 

Du har fått ett svar och det svaret står jag för.

Dina frågor är mer av påståenden och och mer av värderingskaraktär och det tycker jag att jag svarade på och i mångt och mycket har vi samma grundinställning men detta är verkligheten så som den ser ut när det gäller lönesättningar.

 

Hälsningar

Gert-IngeAtt inte våga stå för och kunna motivera ett beslut offentligt lämnar mycket i övrigt att önska Gert-Inge, tyvärr.
Sen har jag inte heller ifrågasatt personen eller personens kompetens, enbart lönen.
Du konstaterar hela tiden att det är så här det ser ut, men som politiker måste du väl ändå ha en ambition om hur du vill att det skall se ut istället och då försöka påverka besluten i den riktningen. Annars är du ju enbart förvaltare / administratör och då lär du inte åstadkomma några förändringar av samhällsinriktningen.
Kan bara beklaga att du accepterar ökande klyftor i samhället så lättvindigt trots att er partiledning säger vilja uppnå motsatsen.
Men jag får väl använda de svar du nu gett och själv publicera en ny artikel.
Mvh
Ove Nordström (V)

 


Efter detta så svarade inte regionrådet Gert-Inge Andersson (S) mer, tyvärr. Detta får mig osökt att tänka tillbaka ett par år i tiden då S och Alliansen ville höja regionrådens löner med 12% samtidigt som vi i IF Metall fick 0,7% i påslag. Då tillskrev jag samtliga S ledamöter i regionen och erhöll 2 svar. I det ena så menade avsändaren att höjningen var motiverad eftersom regionrådet (då Roland Andersson S) ständigt skulle vara tillgänglig. Den tillgängligheten visade Roland Andersson genom att aldrig besvara mina mail. Dock drogs höjningen då tillbaka, men genomfördes istället inför valet 2010.

Gert-Inge behagade iallafall svara 2 ggr innan hans tillgänglighet fått nog. Men att som politiker enbart konstatera att det är marknaden som bestämmer och så här det ser ut, utan att ha någon egen ambition eller vilja att förändra får mig osökt att associera till en vanlig administartör/förvaltare. Tydligen är Gert-Inge Andersson nöjd med att enbart administrera regionen utifrån vad marknaden bestämmer och helt lägga alla ev. politiska ambitioner åt sidan. Därför kallar jag honom också administratör/förvaltare i min rubriksättning.

 


Övriga ord är överflödiga.


G-I (S), administratören/förvaltaren. del3

Bifogar nedan de första delarna av mailkonversationen med regionrådet Gert-Inge Andersson (S) ang. regiondirektörslönen. Jag spaltar upp Gert-Inges svar och bryter in med egna kommentarer.

Hej Gert-Inge.
Med anledning av din rekrytering av ny regiondirektör har jag ställt ett antal frågor till dig i bifogade fil. Denna är även insänd till web tidningen Lidköpingsnytt (lidkopingsnytt.nu). Jag hoppas att du har bra svar.
Mvh
Ove Nordström Vänsterpartiet Götene

Bifogad fil: Min debattartikel

 

Hej Ove !

 

Först vill jag uttrycka mig lite milt genom att ha den åsikten att jag har svårt för din ton i mailet till mig.

 

Min kommentar: Han börjar med lite klassisk härskarteknik.

 

Som du vet eller inte vet så är det regionstyrelsen som anställer regiondirektören inte jag enbart.

Detta är den enda tjänsten som vi politiker tillsätter sedan sker alla tillsättningar av regiondirektören eller på dennes delegation.

Tillsättningen går till på följande sätt.

En grupp från arbetsgivarna den har utgjorts av mig och Jonny Magnusson och personaldirektören.

Den andra gruppen av fackliga företrädare.

Dessutom har jag informerat gruppledarna.

Hela tillsättningen har varit väl förankrad och grupperna helt överens om den person vi tillsatt.

Som regionstyrelsen ordförande tar jag självklart på mig mitt ansvar och för min del känns det som en mycket bra rekrytering.

 

Min kommentar: Först så kan jag bara säga att jag har aldrig ifrågasatt personen, det var den orimliga lönen jag ifrågasatte. Vidare så börjar Gert-Inge med att flytta ansvarsfrågan från sin egen person. Men Johny Magnusson är Moderat och således inte för minskade klyftor i samhället. Ser Gert-Inge detta som en förmildrande omständighet för sig själv?

 

Eftersom jag liksom du har synpunkter på hur stora löner vi kan ha för våra högsta chefer så ställde jag frågan hur mycket dyrare blir det med vår nya regiondirektör jämfört med den gamla.

Hon var mycket intresserad av jobbet men ville inte gå ner i lön.

 

Min kommentar: Var detta allt regionrådet klarade att åstadkomma för att försöka minska klyftorna i samhället?

 

15 000 tusen kronor var svaret.

Skillnaden beror till största delen i att Johan har haft extra pensioninbetalningar utöver lön.

Detta innebär att Johan haft 140 000 tusen i månaden och Ann-Sofie får 170 000 så blir skillnaden 15 000.Självklart är du och jag överens om att det är oerhört hög lön.

Även dessa siffror är redovisade för berörda parter.

 

Min kommentar: I vilka andra sammanhang blandar man ihop grundlön med andra ersättningar? Det skiljer 30 000 kr på grundlönen.

 

Jag vill till dig framföra att den nya regiondirektören är högste chef för ca 50 000 tusen medarbetare och skall tillse att vi skattebetalare får valuta för våra skattepengar och har en service och effektivinriktad organisaton.Omsättningen är ca 46 miljarder.

Vi har fått en bra regiondirektör.

 

Min kommentar: Statsministern har hela AB Sverige under sig men ändå ca 40 000 kr/mån mindre i lön. Båda är dessutom skattefinansierade.

 

Till slut har vi samma funderingar på hur mycket lön som kan vara rimligt och vi kan säkert vara överens om att det är viktigt att få en bra chef som kan stimulera våra medarbetare till att fortsätta ge en bra service till våra invånare.

 

Min kommentar: Hur många undersköterskor träffar ens denna regiondirektör i sin stimulansiver?

 

Du har också synpunkter på att jag uttryckt att det är en marknadsmässig lön och det är det,både Stockholms läns landsting och region Skånes direktörer har högre lön än vad vi givit.

 

Min kommentar: Varför hänvisar han enbart till de regioner som har högre löneläge? Marknaden består även av ett antal regioner med lägre löneläge. Varför hänvisar han inte till dem?

 

Som jag skrivit så kan både du och jag dela uppfattningen och funderingen vad är en rimlig lön.För mig gör bl.a undersköterskorna ett jättejobb men de vill också ha en bra högste ledare som lyssnar och det kostar.

 

Min kommentar: Detta är svammel rakt ut i luften! Vilka undersköterskor skulle Gert-Inge ha inhämtat denna information från?

 

Du och jag har säkert del gemensamt vad gäller dessa frågor men jag tillsammans med andra har ansvaret att rekrytera en god ledare och vi får ibland laga efter läge och det känns ibland svårt för en socialdemokrat men som sagt vi är beroende av goda ledare i vår verksamhet

 

Min kommentar: "Att laga efter läge" är raka motsatsen till vad S säger sig vilja åstadkomma när de påstår att de vill minska klyftorna i samhället. Att enbart laga efter läge innebär faktiskt att man accepterat de orättvisor som fortgår!

Dravlet om bra ledare är ju inget annat än ett rent antagande från Gert-Inge, det finns inget som motsäger att man inte kunnat få en lika bra eller kanske ännu bättre för en billigare penning. Men försöker man aldrig så får man heller aldrig några svar, men det kanske var bekvämast i det här fallet?

 

 

Hälsningar

Gert-Inge

 

Så långt redovisar jag detta mailutbyte idag. I morgon återkommer jag med de sista mailen och min förklaring till rubriken!

Som ni märker så besvarade han aldrig frågan ang. Juholts uttalande: "Vi som står i solsken måste hålla ett paraply över den som står i ösregnet" och vad detta betyder för Gert-Inge i praktiken.


G-I (S), administratören/förvaltaren. del2

Gert-Inge Andersson (S) ville inte svara offentligt!

 

Jag fick ett mailsvar av Gert-Inge Andersson på mina frågor ang. regiondirektörslönen och den anställning som han ansvarat för. Då jag bad honom svara offentligt istället fick jag följande svar tillbaka: ”Du har fått ett svar och det svaret står jag för.

Så jag får väl försöka besvara mina frågor själv med ledning av Gert-Inges mail.

 

 • På vilket sätt har du agerat i denna fråga för att motverka att klyftorna ökar?

Svar: Som regionstyrelsen ordförande tar jag självklart på mig mitt ansvar och för min del känns det som en mycket bra rekrytering.

 

 • Det brukar hänvisas till det stora ansvaret som ledande befattningar likt denna har, när man talar om de höga lönenivåerna. På vilket sätt har detta ansvar ökat motsvarande de 30 000 kronor per månad som Lodin nu får utöver vad den tidigare regiondirektören hade?

 

Svar: Skillnaden beror till största delen i att Johan har haft extra pensioninbetalningar utöver lön.

Detta innebär att Johan haft 140 000 tusen i månaden och Ann-Sofie får 170 000 så blir skillnaden 15 000.

 

 • Och om detta högt värderade ansvar motsvarar den höga lönenivån, varför får hon då 3 miljoner om hon inte tagit sitt ansvar och blir uppsagd?

 

Svar: Vi får ibland laga efter läge och det känns ibland svårt för en socialdemokrat.

 

 • Ni inom (S) vill ju bilda en ny stor-region med Värmland. Då ökar ju regiondirektörens ansvar i så fall ytterligare. Vad uppskattar du Gert-Inge att det utökade ansvaret i så fall skulle innebära i ytterligare lönehöjning?

 

Svar: Jag vill till dig framföra att den nya regiondirektören är högste chef för ca 50 000 tusen medarbetare och skall tillse att vi skattebetalare får valuta för våra skattepengar och har en service och effektivinriktad organisaton.Omsättningen är ca 46 miljarder.

 

 • Eller är det så att det enbart är marknadsspekulation som bestämmer lönen på det sätt du nu rekryterat?

 

Svar: Både Stockholms läns landsting och region Skånes direktörer har högre lön än vad vi givit.

 

 • Hur stor del av regiondirektörslönen betingar i så fall just själva arbetsinsatsen om man delar upp lönen i tre beståndsdelar. Arbete x kr, ansvar x kr, marknadsspekulation x kr? Kan du redogöra för det?

 

Svar: Som jag skrivit så kan både du och jag dela uppfattningen och funderingen vad är en rimlig lön.För mig gör bl.a undersköterskorna ett jättejobb men de vill också ha en bra högste ledare som lyssnar och det kostar.

 

 • Hur tänker du själv som arbetarrepresentant när du istället för att arbeta för minskade klyftor i samhället medverkar till att öka dem?

 

Svar: Eftersom jag liksom du har synpunkter på hur stora löner vi kan ha för våra högsta chefer så ställde jag frågan hur mycket dyrare blir det med vår nya regiondirektör jämfört med den gamla.

 

 • Har du överhuvudtaget försökt rekrytera internt inom den dugliga tjänstemannakår som redan finns inom regionen? Detta hade i så fall kunnat medverka till att minska klyftorna istället för att öka dem.

 

Svar: Hon var mycket intresserad av jobbet men ville inte gå ner i lön.

 

 • Vi som står i solsken måste hålla ett paraply över den som står i ösregn, sa Håkan Juholt.
  Vilken innebörd har detta uttryck för dig Gert-Inge, i praktiken?

 

Svar: Som jag skrivit så kan både du och jag dela uppfattningen och funderingen vad är en rimlig lön.

 

Detta är de svar jag kan jag kan få fram genom att direkt klippa ur Gert-Inges mail. Själv tycker jag att de lämnar mycket i övrigt att önska men kanske det kan ge väljarna en vink om hur den politiska ledningen ser på frågan. Gert-Inge tyckte ju själv som sagt att jag fått ett svar och att han stod för det svaret.

 

 


Gert-Inge Andersson (S), administratören/förvaltaren!

Med anledning av den nya regiondirektörens hutlösa lön så skrev jag en debattartikel som innehöll ett antal frågor till Gert-Inge Andersson (S) (regionråd) eftersom han var ansvarig för denna rekrytering. Han behagade inte svara i offentlighetens ljus så jag tänker här publicera, dels artikeln och för att det inte skall bli för lång läsning så kommer jag under de följande dagarna att följa upp med de mailsvar han gav mig plus mina egna svar på mina frågor baserade på hans mail. Detta kommer i slutändan också att förklara min rubrik.

(S)tor dj...a skam Gert-Inge Andersson!

 

Ny regiondirektör i Västra-Götalandsregionen får 170 000 kronor per månad plus 25% av årslönen i pensionspremie (utöver lönen) plus 3 miljoner om hon sägs upp!

Du har gjort denna rekrytering Gert-Inge och du konstaterar att det är marknaden som styr. Visst så kanske det är, men Socialdemokraterna säger ju sig vilja minska klyftorna i samhället och med anledning av detta vill jag ställa några frågor till dig.

 

-På vilket sätt har du agerat i denna fråga för att motverka att klyftorna ökar?

 

-Det brukar hänvisas till det stora ansvaret som ledande befattningar likt denna har, när man talar om de höga lönenivåerna. På vilket sätt har detta ansvar ökat motsvarande de 30 000 kronor per månad som Lodin nu får utöver vad den tidigare regiondirektören hade?

 

-Och om detta högt värderade ansvar motsvarar den höga lönenivån, varför får hon då 3 miljoner om hon inte tagit sitt ansvar och blir uppsagd?

 

-Ni inom S vill ju bilda en ny stor-region med Värmland. Då ökar ju regiondirektörens ansvar i så fall ytterligare. Vad uppskattar du Gert-Inge att det utökade ansvaret i så fall skulle innebära i ytterligare lönehöjning?

 

-Eller är det så att det enbart är marknadsspekulation som bestämmer lönen på det sätt du nu rekryterat?

 

-Hur stor del av regiondirektörslönen betingar i så fall just själva arbetsinsatsen om man delar upp lönen i tre beståndsdelar. Arbete x kr, ansvar x kr, marknadsspekulation x kr? Kan du redogöra för det?

 

-Hur tänker du själv som arbetarrepresentant när du istället för att arbeta för minskade klyftor i samhället medverkar till att öka dem?

-Har du överhuvudtaget försökt rekrytera internt inom den dugliga tjänstemannakår som redan finns inom regionen? Detta hade i så fall kunnat medverka till att minska klyftorna istället för att öka dem.

 

 

Jag tycker det är stor skam att du agerar som du gör Gert-Inge, särskilt när man ser vad som händer vanliga medborgare runt omkring oss i samhället i övrigt.

 

-”Vi som står i solsken måste hålla ett paraply över den som står i ösregn” sa Håkan Juholt. Vilken innebörd har detta uttryck för dig Gert-Inge, i praktiken?

 


Kristen konservativ bakom morden i Norge.

Fruktansvärda bilder kommer från den Norska ön Utöya. Jag tror inte man ens kan föreställa sig hur de drabbade upplevt detta, hur mycket man än anstränger sig. Fruktansvärt, och återigen är det socialdemokrater som drabbas. Varför?


Ali Esbati undkom galningen på Utöya i Norge!

Ingen terrorgrupp verkar ligga bakom dåden i Oslo på fredagen. Tydligen var det samma man som sedan sköt på ungdomslägret på Utöya. Ali Esbati var där och klarade sig undan gärningsmannen genom att hoppa i vattnet när han närmade sig. Är detta Norges motsvarighet till vår Palmemördare? Satans mördare!Explosion i Oslo idag. Är det Stockholm nästa gång?


Dum, dummare, Lars Elindrsson (M)!

Lars Elindersson, den gamle Moderaten har skrivit en debattartikel där han påstår att "Alliansen hotar S världsbild". Internationella forskare och institut prisar Alliansens politik med jobbskatteavdrag, ROT, RUT och andra åtgärder och berömmer träffsäkerheten i de riktade stöden till välfärdssektorn, skriver han.
Alla ekonomiska obalanser med stora underskott såsom hos USA, Storbrittannien, Irland Grekland och Spanien beror samtliga enl. Elindersson på att flertalet av dem styrts av Socialdemokratiska (motsv.) regeringar. varför han inte nämner Italien får han väl svara på själv. Man behöver väl inte skriva mer om det egentligen? Man blir ju istället mer oroad över Elinderssons hälsotillstånd. Ekonomie magister kallar han sig dessutom. Undra om han "studerade" ihop med Littorin då?
Efter att han då beskyllt världsekonomins kris på Socialdemokratiska regeringar världen över så avrundar han med att lovprisa Alliansens politik, naturligtvis.
"Alliansens framgångsrika ekonomiska politik, med långsiktighet, stabila statsfinanser och utbudsstimulerande reformer i fokus, har ställt ekonomiska teorier på huvudet, påstår han. Låt oss spalta upp dessa påståenden något.

Långsiktighet?
- Alliansen har regerat i fyra och ett halvt år. Kan någon annan än Elindersson få ett underlag som visar på långsiktighet på en så kort tidsrymd när det gäller hela den ekonomiska politiken?

Stabila statsfinanser.- Alliansen fick ta över en ekonomi med överskott och stabila statsfinanser, ändå är det enl. Elindersson deras förtjänst.

Utbudsstimulerande reformer.- Antar att han syftar på RUT o ROT men även skattesänkningarna. Att de genom detta också undvikit allt vad infrastruktursatsningar och underhåll av dessa innebär nämner han inte med ett ord. De driver en oansvarig inflationspolitik som nu höjer räntorna och de svälter kommunerna. Allt drabbar välfärdssektorn som hela tiden utarmas allt mer under Alliansens bristande ledning.

Har ställt ekonomiska teorier på huvudet
.- Skulle det vara att sänka skatten? Detta har ju varit Moderaternas enda politik genom hela nittonhundratalet och till nu. Det spelar ingen roll om skatten varit 10, 15, eller 50% så har Moderaternas enda politik varit att kräva sänkt skatt. Hur detta nu skulle kunna ställa några ekonomiska teorier på huvudet det vet nog bara Elindersson själv. Enfald brukar det kallas i folkmun när man enbart har en fråga på agendan!

Vad som däremot är intressant är att sen Moderaterna började kalla sig nya så talar man inte längre om att det är sänkt skatt som är deras enda politik. Man talar istället i andra termer. Sänkt skatt blev istället jobbskatteavdrag, försämringar i trygghetssystemen kallades istället för att: det skall löna sig att arbeta o.s.v. och på detta vann man tydligen folks förtroende. Samma politik men med andra ord. Det rent psykologiska i detta faktum är något som bör vara intressant att studera.

Men för att återgå till Elindersson så är han t.o.m. så rent ut sagt korkad att han berömmer Margret Thatchers utarmningspolitik i Storbrittannien på 80-talet och kallar den en "kur" mot den "engelska sjukan". Den politiken ledde till enorm massarbetslöshet och misär så man kan ju undra viken sjuka som nu tycks ha drabbat Elindersson? Nyliberalismen?

Egoism-Enfald-Elindersson

Centern har tydligen inte förstått varför de har problem.

Tre Centerpartister ställer upp som kandidater till partiledarposten. De saliggör sig över att Centern nu banar ny väg genom en öppen process i detta valarbete, men de har totalt missuppfattat att Centerns egentliga problem är av demokratisk art.
Här sitter alltså dessa tre och tycker att det är så bra att varenda centerdistrikt i varje kommun nu kommer att noggrant stöta och blöta vilken kandidat som anses mest lämpad. Dessa tre talar om varför just de är mest lämpade att leda Centerpartiet och vad vars och ens politiska vilja och målsättning är.
Vad man helt tycks ha missat, och detta verkar innefatta alla tre kandidaterna, är att den som väljs till partiledare är den som är mest lämpad att föra ut den politik som växt fram och formats av medlemmarna ute i organisationen. Här sitter istället kandidaterna och talar om att om ni väljer mig så får ni den politiken o.s.v.
Ja fortfarande är det alltså tydligt att det är Stureplanscentern som sätter agendan. Detta tidigare folkrörelseförankrade parti får nu acceptera att medlemmarna enbart får välja vems politik som skall representera partiet, inte att de får välja den som är mest lämpad att föra ut medlemmarnas egna politiska vilja och åsikter.
Så kan det se ut om man gjort en rejäl dikeskörning och enbart skyller det inträffade på underlaget. Centern har långt ifrån kommit till självinsikt om sina egna problem. Därför lär de också fortsättningsvis komma att vara marginaliserade under Moderaternas utbredda slängkappa!


Sossarnas sätt att minska klyftorna?

Regiondirektören i Västra Götalands län får en månadslön på 170 000 kronor per månad!
– Jag har förståelse för att man kan ha åsikter på det, men det är så här marknaden ser ut på den här nivån, säger Gert-Inge Andersson (S).
Jaha, om det bara är att acceptera att det är så här marknaden ser ut så vad ligger det då i sossarnas tal om att minska klyftorna? Då skall man väl med alla till buds stående medel motverka dessa vansinniga marknadskrafter. Men inte sossarna, de accepterar att det ser ut så här.
Vad som är ännu värre är att regionen nu styrs av en minoritet bestående av S, V och MP. Jag hoppas verkligen att våra V-representanter gör allt som står i deras makt för att motverka detta, om de nu överhuvudtaget har något inflytande på processen. Detta tänker jag ta reda på och gå till botten med!
Utöver månadslönen så får Lodin ett pensionsavtal som innebär att regionen betalar en premie på 25 procent av årslönen. Om hon sägs upp ligger det en fallskärm på tre miljoner och väntar.
Lodin själv vill inte svara på några frågor eftersom hon inte börjat sitt nya jobb än. Vem blir förvånad? Och ser man till hennes meritlista där hon haft ledande befattningar i Global Health Partner och Capio AB. Hon var den förste VD:n på Capio Lundby Sjukhus AB, som privatiserades 1994, så förstår man nog att denna dam är mer intresserad av sig själv och sin karriär än att utveckla den offentliga vården i V-G regionen. Det får mig osökt att tänka på ett ord innehållande fyra bokstäver.Mer liberala stolligheter!

Pär Johnsson, Folkpartiets ledande man i Lidköping, har kommit till insikt om att det är bra att Sverige står utanför EMU-samarbetet. Synd att hans parti då propagerar för motsatsen!

Även en blind höna kan hitta ett korn ibland!

Märkliga turer!

I Götene har kommunen spenderat 75 (olagliga) miljoner på Medeltidens Värld/Äventyrslandet Kinnekulle, man vill "sponsra" en enskild näringsidkare med 4,5 miljoner och man vill tydligen försätta föreningen FVSS i konkurs, som handhar det stiliga och smått unika vikingaskeppet Sigrid Storråda.
Detta genom att utkräva 300 000 av föreningen (som ej ens blivit tillfrågad i förhand) för asfaltering av vägen ner till Blombergs hamn plus grävningsarbeten för vatten och avlopp samt uppförande av toaletter på kommunal mark.
Just detta med grävning och avlopp är precis detsamma som man vill sponsra en privat näringsidkare med 4,5 miljoner, i det fallet.
Betänker man också att kommunen lagt ner 75 miljoner på Äventyrslandet för att sedan arrendera ut alltihop för en miljon så undrar man verkligen vart det logiska tänkadet har tagit vägen hos kommunledningen? Kanske det aldrig funnits något?
Nåväl, nu hotas denna förening av konkurs. En förening som verkligen bidrar till turism och att på ett positivt sätt representera kommunen runt om i riket när man medverkar i olika evanemang med vikingaskeppet.
Samtidigt talas det på alla håll och kanter om hur viktig turistnäringen är både nu och framgent. Det är synd att det inte är närmare till nästa val!
Sigrid Storrådas hemsida.


Man sår ett frö .................

Det kom en forskarrapport om att det skulle vara bättre att ta ut semstern i kortare perioder istället för i en sammanhängande period. Skälet skulle vara att välbefinnandet efter en semesterperiod endast varade en vecka, oavsett om man hade en längre eller kortare ledighet. Vad som kan ifrågasättas är legitimiteten hos undrsökningen då den gäller 96 personer som varit på en veckas vintersportsemester, och hur upplevelsen av hälsa och välmående förändras under 7 veckor. Slutsatsen är att de positiva effekterna av semestern går över fort, redan efter en vecka. Hur man kan dra slutsatser ang. 4 v sommarsemesterperioden och det ev. välbefinnandet efter den när ingen i undersökningen haft längre än 1 v vintersemester kan man ju undra?

Nåväl, denna dåligt underbyggda rapport fångades upp av bl.a. intresseorganisationen företagarna och debatten var igång i medierna. Vad man är ute efter är naturligtvis att så ett frö för att få en förändring till stånd i semesterlagen. Enl. den så är man berättigad 4 v sammanhängande ledighet under sommarperioden. Det är detta företagarna vill ha bort.

Det finns idag inget som hindrar någon som vill ta ut sin semester i flera kortare perioder att komma överens med arbetsgivaren om detta.Så problemet man vill peka på finns inte. Att vara berättigad att ta ut 4 v sammanhängande är enbart en rättighet och inget tvång. trots detta så slås det på stora trumman med argument om att det vore bra om vi kunde ha det så, trots att vi redan har det med förbehållet: om vi vill, inte om arbetsgivaren tillåter!!!!!!!!
Det är detta förhålande man vill ändra på, plus att man då också per automatik kommer att få bort rätten till just sommarsemester.
- Vad gör det, säger en del då. Vi åker till Thailand istället andra perioder av året.
Men alla kanske inte vill åka till Thailand och alla kanske inte har råd att åka till Thailand heller för den delen, eller att det helt enkelt är så att man vill tillbringa sin ledighet i sommarsverige. Skall man inte kunna ha den möjligheten då? Sverige är fortfarande ett noridiskt land med en lång kall och mörk del av året och en kortare varm och ljus period. Varför skall vi inte fortsättningsvis ta hänsyn till det? Nej det skall vi inte om företagarna får som de vill?

Det finns ju också pengar att hämta enligt företagarna.
- Det kan nog finnas stora ekonomiska fördelar, säger Elisabeth Thand Ringqvist,.från företagarna.
Jag undrar om de har tänkt sig att något av detta också skall komma löntagarna till del? Nej naturligtvis inte, men ha ska man själva!!!!!!!!!!

SR.se
SR.se/skaraborg
Härlig svensk semester, om man gillar detta!Morot om du har gott ställt, piska om du är fattig!

Ja Allianspolitiken är sig lik. Mer till dem som redan har och bestraffa de som inget har. Nu vill man med morot och piska lägga över miljöbilsansvaret på konsumenterna. Då slipper de ju också ta något politiskt ansvar själva! Fy f.. för denna Allians!!!!!!!


Vilken underbar VM-final!

Japan tog hem VM guldet efter att ha slagit USA på straffar. En match som USA kunde avgjort redan i första halvlek. Bara att konstatera att detta var helt enkelt Japans turnering. De hade precis den tur ett lag behöver ha för att vinna, plus naturligtvis en obändig vilja och stor skicklighet. Denna damfinal hade allt att önska i underhållningsvärde, ingen herrfinal har varit bättre.
Grattis Japan till guldet och grattis USA till silvret och tack båda två för en underbart sevärd VM-final!


Liberaler till leda!

Det finns ett litet fåtal liberaler som protesterar mot Allianspolitiken och Moderaternas dominans av densamma. Frågan är om det är politiken de är missnöjda med eller om det enbart är oro över det egna partiets framtid man oroar sig för? 2010 visste ju alla mycket väl vad Allianspolitiken innebar i form av orättvisor och la man då trots detta sin röst på dem så har man ju gjort sitt val!

Läs de missnöjda "liberalernas" artikel på Lidköpingsnytt.

Dagens liberala dilemma!


En vecka av våld och mord!

Det är skrämmande att se samhällsutvecklingen med alla mord, våldtäkter och annat som numer är dagligt förekommande. Vad är det som gör att vi inte respekterar livet längre? Något det verkligen borde forskas omkring.
Inte tycker jag heller att domstolarna gör sitt för att ansvarsfrågan skall bli allmänt respekterad. I Lidköping var det en händelse där barn från två familjer blivit osams varpå den ena föräldern gick hem till de andra barnens föräldrar för att prata med dem. Han blev ivägkörd och gick hem och hämtade två knivar. På väg tillbaka mötte han de andra igen och bråk uppstod varpå han knivstack en av dem två ggr i buken. För detta dömdes han till misshandel eftersom han "inte haft något uppsåt att döda" enl. tingsrätten.
Min fråga är hur tingsrätten kan komma till en sån slutsats???????
Anser tingsrätten det bevisat att vederbörande är så skicklig med kniven att han kan sticka den två gånger i buken på en person med sådan precision att det till yttermera visshet kan sägas att han visste att personen inte skulle kunna skadas till döds av dem?
För en lekman verkar det mycket märkligt. Vill man komma tillrätta med knivdåden så får det nog anses vara dråpförsök så fort man sticker en kniv i en person, allt annat bör vara väldigt svårt att bevisa om man skall följa de gängse beviskrav vi har i domstolarna.
Att det sedan är andra orsaker som leder fram till alla dessa händelser är en annan sak, de problemen måste också lösas men nu har ju folk röstat fram ökade klyftor med ökad kriminalitet som följd och då kan man ju inte göra så mycket åt det. Förhoppningsvis så blir det annorlunda efter nästa val igen. men då krävs det en rejäl vänstersväng (som Alf Norberg brukar skriva) och inte någon halvborgerlig sossepolitik a la Persson. Det mest avgörande vore nog att EU brakade ihop så att politikerna åter kan få kontroll över kapitalet i landet.


Diamantbollen till Schelin!

Bronset gick till det svenska landslaget efter en storartad insats. Två bra lag som presterade och en domare som svajade betänkligt, som tur var åt båda håll så udda får väl vara jämt en sån här dag. Sverige hade den minst dåliga målvakten och vann följdaktligen matchen. Ett inte helt rättvist omdöme idag då Hedvig Lindal var bra. Bäst genom hela turneringen annars tycker jag Lotta Schelin har varit. Skulle inte hon få diamantbollen efter denna säsong så vore det en århundradets skräll, om inte ett rent praktfiasko!

Grattis till hela landslaget!

Medalj eller inte för damerna?

Om en stund är det dags för avspark i Sveriges sista match i VM för denna gång. Frankrike i en bronsmatch är ju naturligtvis ingen enkel uppgift. Hörde på radion att Frankrikes målvakt skulle vara "lite svajig", så det kankse blir det lag med minst dålig målvakt som tar hem medaljerna? Just målvakten är väl Sveriges svaga punkt också. Två riktiga grodor och en tveksamhet sänkte ju Sverige i Japanmatchen och man vinner inget VM med en medioker sista utpost. Hur som helst så håller jag tummarna för ett svenskt brons denna kväll och tackar för den underhållning de i övrigt bjudit på genom turneringen.
Borgarnas valfrihetsfiasko!


Eva-Britt Svensson (V) sätter också tummen på S-krisen!

Eva-Britt Svensson (V) vår representant i EU sätter tummen på krisen som Socialdemokraterna genomlider. Föga förvånande riktar hon skarp kritik mot Olle Ludvigsson (S) också EU parlamentariker och tidigare fackföreningsman. Just att han är tidigare fackföreningsman (Volvo) gör ju att man inte blir särskilt förvånad över att han verkar ha den högerinriktning som han har.
Här är Eva-Britts utmärkta debattartikel i sin helhet.

Krisen har fått Europas Socialdemokrater att driva svältpolitik.

SOCIALDEMOKRATERNA I EU Idag besöker brittiska Labours ordförande Ed Miliband Sverige. Han delar ett vägval med Håkan Juholt: Vart ska den vacklande europeiska socialdemokratin ta vägen? EU:s svar på den ekonomiska krisen är att skära ner, strama åt. De flesta europeiska vänsterpolitiker motsätter sig svältpolitiken. Men det finns socialdemokrater i som ger den sitt fulla stöd, skriver EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Idag besöker brittiska Labours ordförande Ed Miliband Sverige. Han delar ett vägval med Håkan Juholt: Vart ska den vacklande europeiska socialdemokratin ta vägen?

EU:s svar på den ekonomiska krisen är att skära ner, strama åt. De flesta europeiska vänsterpolitiker motsätter sig svältpolitiken. Men Socialdemokraternas EU-parlamentariker Olle Ludvigsson ger den sitt fulla stöd. Det reser ett stort frågetecken – håller Håkan Juholt med?

Det är viktigt att veta var den svenska socialdemokratin står i denna avgörande fråga för EU:s framtid. Särskilt som den svenska ekonomin är kraftigt beroende av vad som händer i Grekland, Irland, Spanien och andra krisande EU-länder.

I en artikel på Europaportalen (22/6) hyllar Olle Ludvigsson EU:s skarpa åtstramningspaket som han kallar ”ett positivt och nödvändigt redskap”. Han kritiserar också att ”delar av socialdemokratin i övriga Europa inte sluter upp bakom paketet”.

Ludvigsson skriver inte ett ord om de banker och spekulanter som orsakat den ekonomiska krisen. Istället menar han att ”den nationella budgetdisciplinen har på många håll varit otillräcklig”. Därför välkomnar han ”hårdare regler” och ”automatiserade sanktioner”.

Kommissionens och EU-parlamentets förslag i frågan är för mig skrämmande läsning som handlar om att stärka och centralisera den ekonomiska styrningen i EU. Syftet är att EU ska kunna styra ländernas offentliga utgifter, pensioner, arbetslöshetsersättningar och driva på privatiseringarna. EU ska också kunna straffa länder som inte uppfyller kraven med böter.

Ludvigsson menar att syftet med den strikta budgetdisciplinen är att ”skydda de mest utsatta grupperna i samhället”. Men i Kommissionens arbetsdokument om Sverige kan vi läsa om ”flaskhalsar på arbetsmarknaden”, bland annat ”relativt höga lönenivåer i den nedre delen av löneskalan, det starka anställningsskyddet och skillnader i detta avseende mellan fast och tillfälligt anställda”. Man ska vara blåögd eller nyliberal för att tro att den beskrivningen handlar om att skydda de mest utsatta grupperna i samhället.

Fackföreningsrörelsen är inte lika blåögd som Ludvigsson. Den europeiska fackliga samorganisationen tog redan i mars månad skarpt avstånd från kommissionens lagförslag. I demonstrationer runt om i Europa har hundratusentals fackligt aktiva visat sin motvilja mot förslagen att låta löntagarna betala den av bankerna och spekulanterna skapade krisen.

I det hårt krisdrabbade Irland faller nu den inhemska efterfrågan kraftigt, och BNP föll med 4,3 procent första kvartalet 2011. Detta är en direkt följd av EU:s fastlagda åtstramningspolitik.

Irlands LO (ICTU) säger att nedskärningarna ”kostar jobb och förstör människors liv”. Arbetslösheten är mer än 14 procent och den utbildade unga generationen emigrerar från den gröna ön.

Vi ser dagligen hur den grekiska fackliga rörelsen strejkar och demonstrerar för att stoppa den av EU fastlagda politiken, som sänker löner och pensioner och ökar arbetslösheten. EU tvingar den grekiska staten att sälja ut det mesta av sina företag och egendom för att betala av skulder som trots det bara kommer att växa. Europafacket säger i ett uttalande att denna politik kommer att hindra ekonomisk återhämtning, kvarhålla en hög arbetslöshet och öka fattigdomen och ojämlikheten i Europa.

Om detta skriver Ludvigsson intet. Han tycks vara en av de EU-parlamentariker som i det privilegierade livet i parlamentet förlorar kontakten med vanliga människors livsvillkor.

När Ludvigsson skriver att det ”inte har presenterats några trovärdiga alternativ” så visar han sin egen isolering och oförmåga att lyssna till folkliga och fackliga rörelser. I de värst drabbade länderna, Grekland och Irland, har de fackliga rörelserna lagt fram konkreta alternativ som handlar om att sätta fart på hjulen igen genom offentliga investeringar för nya jobb, bättre miljö och levnadsvillkor.

På samma sätt finns det förslag på EU-nivå från fackliga, sociala och politiska organisationer som betonar vikten av offentliga investeringar för att skapa nya jobb och en ekonomi som är socialt och miljömässigt hållbar. Vi är många som anser att man inte kan bromsa sig ur en uppförsbacke.

Det hade inte känts märkligt om jag skrivit denna artikel om svenska moderater i EU-parlamentet, men det är både märkligt och sorgligt att behöva skriva den om en ledamot som säger sig representera arbetarrörelsens värderingar. Det är därför jag undrar vad Håkan Juholt har att säga. Är Ludvigsson en parlamentariker som gått vilse i EU:s högerkorridorer? Eller representerar han svensk socialdemokratis syn på EU:s åtstramningspolitik?


Med ett sånt LO behövs inga ytterligare fiender!

Bemanningshelvetet och LO's accepterande av detsamma är definitivt en av orsakerna till sossarnas och arbetarrörelsen kräftgång. LO ledningen har tydligen tappat allt vad kontakt heter med verkligheten för vanligt folk. Men det blir väl så när man hellre frotterar sig med de i de "fina" salongerna. Nej det håller inte att sitta på två stolar samtidigt. Reformera hela fackföreningsrörelsen till ett demokratiskt samfund där medlemmarna själva får välja dem de vill skall representera dem. Det är enkelt idag med datorernas hjälp. Men jag antar att alla fackföreningsledningar sätter sig på tvären mot ett sånt förslag. Då skulle de ju helt plötsligt riskera att få jobba själva till de löner de nu förhandlat fram för sina medlemmar. Det vill de ju naturligtvis inte. Undrar varför?


Verkligheten kommer att sänka Alliansregeringen!

Allt sedan vi gick med i EU, eller kanske rättare sagt allt sedan Kjell-Olof Feldt förberedde oss för att gå med i EU och släppte valutarestriktionerna så har klyftorna och skillnaderna i samhället ökat. Ett race som sedan eskalerat ytterligare under Alliansregeringen. Politikerna har helt enkelt tappat kontrollen över samhällsutvecklingen.
Efter Göran Perssons borgerliga regeringstid (som jag anser var den som bäddade för socialdemokratins kräftgång) som slog hårt mot de som redan hade det sämst i samhället, var det bäddat för borgarna att fortsätta racet. Väljarna hade blivit vilsna då det inte längre hjälpte att lägga rösten på S om man ville ha ett mer jämlikt och sammanhållet samhälle. I detta läge frodas egoismen av naturliga skäl. När det väljarna tidigare haft förtroende för sviker så kommer frustrationen. Och att välja mellan en solidaritet som inte längre upplevs finnas och en egoism som förhoppningsvis då skulle kunna ge något lite mer till "mig" så började folk välja det senare.

Vi fick en populistisk Alliansregering som lovade mer i plånboken och genomförde sina jobbskatteavdrag på välfärdens bekostnad men levde i realiteten på de låga räntesatserna och folks upplevda välbefinnande genom hög belåning. Ett fenomen som för övrigt underlättades av den omdanade fastighetsskatten till en kommunal fastighetsavgift som hjälpte till att höja fastighetsvärdena och därmed ytterligare underlättade för högre belåning.

Nu håller dock verkligheten på att komma ikapp herrar Reinfeldt och Borg! Räntorna stiger, bensinpriset stiger (40% på två år) och matpriserna stiger. Alliansen lär knappast kunna kompensera detta med fortsatta skattesänkningar, det förstår ju var och en som är någorlunda verklighetsanknuten. Däremot så kommer missnöjet med Alliansen att växa i takt med att plånböckerna gröps ur hos folk, trots skattesänkningarna. Att köpa röster med sänkt skatt för att ge folk ökad köpkraft samtidigt som det leder till minskad välfärd är inget hållbart koncept. Det systemet hade vi i början av 1900-talet då skatten var 10% och redan då tyckte Moderaterna att skatten var för hög.

1924 var skatten 10,9%, då hade högern denna valaffisch!

Vad beträffar välfärd, så var den i paritet med skattesatsen, låg alltså!

Vill vi verkligen tillbaka dit?Damerna svarade upp mot förväntningarna!

3-1 mot Australien och de svenska damerna är klara för semifinal i VM. Pressen skrev spaltkilometrar om huruvida Sverige skulle lyckas få stopp på Australiens Lisa Di Vanna eller inte, istället borde de ställt frågan hur Australien skulle lyckas stoppa Lotta Schelin. Lotta Schelin är strålande att se. En fantastisk komplett fotbollsspelare. Nu väntar Japan i semifinalen. Ett Japan som överraskande slog ut hemmanationen Tyskland i kvarten. Man kommer ofrivilligt att tänka på det gamla Sven Jerring referatet japaner, japaner och åter japaner överallt. Dessbättre tror jag att våra damer kommer att övertyga även i semifinalen! Heja Sverige!


Apropå Israels olagliga blockad av en annan nation!

Hur skulle vi i Sverige reagera om Ryssland plötsligt skulle utsätta oss för en blockad och förhindrade all import av varor till landet?
Då skulle vi säkerligen se det ur ett annat perspektiv.
Men varför gör inte FN någonting? Eller EU? Eller NATO som ju allt oftare kastar sig in i krig under förevändning av just FN och mänskliga rättigheter?
Eller är det så att FN, EU och framförallt USA anser att vissa folk  inte behöver rymmas under reglerna om mänskliga fri och rättigheter? I så fall skulle jag gärna vilja se en lista på vilka folk och länder som man anser bör vara med på en sån lista!
Den mänskliga dubbelmoralen vet inga gränser, oavsett vilken "nivå" det är på och vilket ämne det sedan än handlar om.
Ohlys tal i Almedalen!


SVT: talet även i text.


"Nya" S håller med V.

Glädjande att se efter Almedalsveckan en artikel i Kvällsposten om Juholt och hans politik för att fälla Reinfeldt. Bl.a. så presenteras ett s.k. hemligt mejl som visar Juholts plan. Mejlet har analyserats av statsvetaren Ulf Bjereld.
Följande är hämtat från mejlet enl.KP: "Visserligen fastställer riksdagen i samband med beslutet om utgiftstak och fördelning på utgifts-områden också en beräkning av statens intäkter, men detta fastställande utgör inget som helst hinder för en riksdagsmajoritet att via ett enskilt beslut förändra statens intäkter efter det att riksdagen beslutat om statens utgifter."
Detta tolkar Ulf Bjereld som att man förstärker budskapet att det "finns inga som helst hinder" för att stoppa jobbskatteavdraget.

Och så kanske det är men jag ser något helt annat. Jag ser att S har insett att V hade rätt när Ulla Andersson (V) i sitt utmärkta tal i riksdagen påtalade att: det är ingen mening med att ha ett tak för utgifterna om man inte har något golv för intäkterna.

Den gången fick V enbart kritik för att man inte accepterade det finanspolitiska ramverket. Nu har alltså även S insett att V hade rätt! Det är glädjande!

Lars Ohly tog också upp detta faktum i sitt tal i Almedalen då han sa: Och vårt ifrågasättande av ekonomiska regelverk som inte tar hänsyn till arbetslöshet, miljöförstörelse eller sociala orättvisor börjar få genomslag även bland borgerliga ekonomer.

Det kanske borde stått "även bland S och borgerliga ekonomer"? Men det var ett bra tal av Lars i Almedalen. Lars är en mycket skicklig retoriker, tyvärr dock bränd i väljarnas ögon. Något som får mig att relatera till Lidköpings kommunalråds uttalande ang. Mona Sahlin efter valet, då han mycket riktigt konstaterade att "man vinner inga val med Mona som ledare, det är ju bara att konstatera".
Jag tror tyvärr det är samma sak med Lars Ohly, så för partiets bästa behövs att en ny kraft tar över för att om möjligt få lite positivare vindar att blåsa vänsterut. Mycket viktigt när man nu ser att även S sakta men säkert börjar hitta tillbaka till sina gräsrötter! Nu finns det ju en kandidat också.


Ny energi är livsavgörande i alla sammanhang. Denna bild av solen tog min son häromveckan. Energi som räcker hela vår existens, bara vi lär oss att ta vara på den!

Foto: Jimmy Nordström ©


Hemma med tänkvärd bild på dubbelenergi!

Minisemestern i Falsterbo är slut. Har varit några verkligt fina och avkopplande dagar. Även en tänkvärdhet fick vi med hem i form av en bild vi tog i Höllviken strax innan ankomsten till Falsterbo i tisdags kväll. Solen sjunker sakta ner bakom Köpenhamns vindkraftspark. Bilden som sådan kunde ju naturligtvis blivit bättre då den nu togs genom bilrutan, men här är det ändå motivet som är det viktiga. Sol och vind i kombination, två hållbara energislag som vi bör lära oss bättre att använda och som dessutom inte förgör vår existens för lång framtid i händelse av en olycka.Vellinge, en äkta Vänsterkommun?

Det sägs ju att (V)ellinge skall vara Moderatkommunen nr1 i Sverige. Jag blev igår lite frågande till detta när jag såg registreringsskylten på en taxi. Månne företagarna i (V)ellinge trots allt har sina sympatier hos det enda rätta partiet, nämligen Vänsterpartiet. Jag kunde då inte tolka det på något annat sätt!


Inte ens präster är mer än människor!

Lidköpingsnytt rapporterar att den präst från skaraborg som verkat som stödperson åt de svenska gripenpiloterna på Sicilien har avbrutit sitt uppdrag p.g.a. att han brutit mot koden om alkohol. Full av godhet kanske?
Skämt åsido så är det väl skönt att se att även präster kan vara mänskliga. Och inte kan det väl vara hela världen om han råkat ta sig ett par glas? Offer för omständigheterna? Då finns det ju betydligt allvarligare beteenden som visat sig inte minst inom den katolska kyrkan. Då ter sig ett glas sprit eller två som ganska oskyldigt, om det inte lett till ngt brott av allvarligare art iaf.
Nu vet jag ju inte hur illa det varit men kollar man nedanstående video från USA och den rattfulla präst som erbjöd poliserna både det ena och det andra (efter att dessutom ha kört rattfull) för att bli frisläppt så kanske det inte varit så farligt med den svenske prästen trots allt.


Damfotboll?

Eftersom jag har ett visst idrottsintresse så händer det allt som oftast att jag blir sittande framför TVn vid olika evanemang. Det är väl för det mesta ok även om man hemma får epitetet idrottstok alltemellanåt, inte minst när det gäller damfotboll. Varför tittar du på damfotboll, är ofta en fråga som kommer. Visst, damfotboll är inte i klass med herrfotboll fysiskt och tekniskt men vilken enorm utveckling det varit på den tekniska biten de senaste åren. Dessutom kan ju underhållningsvärdet vara högt eftersom det i regel är relativt jämbördiga konkurrenter som möts. Dessutom blir ju det spelmässigt en bättre kvalité när det fysiska spelet inte är lika hårt.
Nu pågår ju VM i damfotboll och Sverige gjorde en fantastisk match mot USA i går kväll. Inte minst Lotta Schelins 3-1 mål som felaktigt blev bortdömt för offsiade var en riktig läckerbit. En perfekt passning, en perfekt löpning och ett underbart avslut rakt upp i taket. Tala om underhållningsvärde sen!!!!!
Så ja, jag kommer att fortsätta att titta på damfotboll och jag gör det med glädje!!!!!!!!!!!

Hejja Sverige!


Minisemester.

Denna vecka är det lite minisemester. En semesternatt gav en ledighet från tisd. 07.00 till sön. 15.00. Så kan det bli när man arbetar skift. Så vi tog tillfället i akt och åkte till Falsterbo och horseshowen. Idag har det varit strålande fint väder så det blev ett par timmar vid stranden innan tävlingsarenan togs i besittning.
Politiken får som sagt ligga lite lågt för tillfället men jag har i allafall noterat Reinfeldts flört med MP och att ett stort antal Centerpartister vill lämna Alliansen. Kanske enbart blir en rockad av alltihop.


Inte så mycket politik.

32 timmars arbete under helgen i värmen sätter sina spår i den "gamla" kroppen. Vet inte när jag var så trött efter ett helgpass senast och då har det ändå varit dagtidsarbete. Känns skönt med lite sovmorgon efter detta.
Politiken får därför stå åt sidan i kväll även om det finns hur mycket som helst att skriva om, inte minst Reinfeldt och Littorin. Men det får vara, som sagt. Blir till att ladda om batterierna lite nu.


RSS 2.0