Man sår ett frö .................

Det kom en forskarrapport om att det skulle vara bättre att ta ut semstern i kortare perioder istället för i en sammanhängande period. Skälet skulle vara att välbefinnandet efter en semesterperiod endast varade en vecka, oavsett om man hade en längre eller kortare ledighet. Vad som kan ifrågasättas är legitimiteten hos undrsökningen då den gäller 96 personer som varit på en veckas vintersportsemester, och hur upplevelsen av hälsa och välmående förändras under 7 veckor. Slutsatsen är att de positiva effekterna av semestern går över fort, redan efter en vecka. Hur man kan dra slutsatser ang. 4 v sommarsemesterperioden och det ev. välbefinnandet efter den när ingen i undersökningen haft längre än 1 v vintersemester kan man ju undra?

Nåväl, denna dåligt underbyggda rapport fångades upp av bl.a. intresseorganisationen företagarna och debatten var igång i medierna. Vad man är ute efter är naturligtvis att så ett frö för att få en förändring till stånd i semesterlagen. Enl. den så är man berättigad 4 v sammanhängande ledighet under sommarperioden. Det är detta företagarna vill ha bort.

Det finns idag inget som hindrar någon som vill ta ut sin semester i flera kortare perioder att komma överens med arbetsgivaren om detta.Så problemet man vill peka på finns inte. Att vara berättigad att ta ut 4 v sammanhängande är enbart en rättighet och inget tvång. trots detta så slås det på stora trumman med argument om att det vore bra om vi kunde ha det så, trots att vi redan har det med förbehållet: om vi vill, inte om arbetsgivaren tillåter!!!!!!!!
Det är detta förhålande man vill ändra på, plus att man då också per automatik kommer att få bort rätten till just sommarsemester.
- Vad gör det, säger en del då. Vi åker till Thailand istället andra perioder av året.
Men alla kanske inte vill åka till Thailand och alla kanske inte har råd att åka till Thailand heller för den delen, eller att det helt enkelt är så att man vill tillbringa sin ledighet i sommarsverige. Skall man inte kunna ha den möjligheten då? Sverige är fortfarande ett noridiskt land med en lång kall och mörk del av året och en kortare varm och ljus period. Varför skall vi inte fortsättningsvis ta hänsyn till det? Nej det skall vi inte om företagarna får som de vill?

Det finns ju också pengar att hämta enligt företagarna.
- Det kan nog finnas stora ekonomiska fördelar, säger Elisabeth Thand Ringqvist,.från företagarna.
Jag undrar om de har tänkt sig att något av detta också skall komma löntagarna till del? Nej naturligtvis inte, men ha ska man själva!!!!!!!!!!

SR.se
SR.se/skaraborg
Härlig svensk semester, om man gillar detta!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0