Generera eller konsumera?

Minskat ROT-avdrag till förmån för ökat bostadsbyggande har lett till debatt. Föga förvånande men ganska osakligt enl mitt förmenande. Ser man på bristerna i samhället så är väl bristen på hyresrätter en av de största bristerna vi har i landet. Ungdomar som tvingas bo kvar hemma eller inte kan studera och företag som inte kan rekrytera den kompetens de behöver. Detta kostar samhället pengar både på kort och lång sikt. Man kanske också borde tänkt på detta innan man sålde ut alla hyresrätter som man gjorde i storstadsområdena? Floskelargumenten haglar också som vanligt. Nu blir vita jobb svarta hörs det bl.a från Moderaterna. Allt fusk som förekommer med ROT är tydligen ovidkommande, så även att skatteverket pekar på att företeelsen endast marginellt skulle öka. Att ROT genererar jobb är det nog ingen som säger emot. Men även nybyggnation genererar jobb och dessa jobb bidrar ju dessutom till att lösa uppdämda behov för samhället, inte enbart för den enskilde som tycker att det vore trevligt med ett nytt kök här hemma eller i sommarhuset i Spanien. (Hur många jobb det nu ger i Sverige att byta kök i Spanien?) Kostnaden för ROT är nu uppe i 17 miljarder (2014). Samtidigt har antalet fattigpensionärer nästan fördubblats sedan 2006 och är nu uppe i snart en kvarts miljon. Att satsa på att lyfta pensionärerna skulle kosta 4,5 miljarder kronor. Nu drar man in 5 miljarder av ROT för att satsa på nybyggnation av små hyresrätter. Vällovligt men dra gärna in även de 4,5 miljarderna som behövs för att ge pensionärerna en drägligare tillvaro. Gissar att de flesta som använder sig av ROT har det enklare att få vardagen att fungera bra, än våra fattigaste pensionärer. Men det finns ju andra vägar att hämta in de pengarna om så vore. Bankerna fick ju 16 miljarder på ett bräde av Alliansen och SD. Jag tror inte de var i större behov av de pengarna än våra fattigaste pensionärer. Moderaternas retorik för dessa skattesänkningar (bidrag) till företagen brukar vara att utan företag så får vi inga pengar alls till någon välfärd. Nej så kan man tycka, men företag skall ju då omvänt generera skatt, inte konsumera skattepengar vilket har blivit fallet inte minst inom välfärdens område efter 8 år med alliansen. Helt klart är att det iaf är en liten prioritering i rätt riktning man nu gör från regeringens sida. Jag hoppas det kommer mera i vårpropositionen!
 
 

"Vad är det för jävla Socialdemokrater?"

 
 

Internationella kvinnodagen!

Tänkte skriva ett inlägg om denna dag, men så kom jag att tänka på Maud Olofsson och Annie Lööf.
 
 

Vänsterpartiet fick rätt igen i Götene!

Barn o ungdomsnämndens ordförande Anders Månsson (GF) sa i NLT den 20 feb att utredningen om framtidens skola i Götene skulle stoppas. Orsaken skulle vara att Broholmsskolan ansökt om att få etablera sig som friskola i kommunen. Detta föranledde kritik från Vänsterpartiet som menade att man istället borde intensifiera utredningen.
För vad skulle kommunen vinna på att vänta? Man borde ju naturligtvis utöka utredningen till att gälla båda tänkbara ev scenario för att vara förberedda.
Nu har det visat sig att Vänsterpartiet fått rätt återigen. Kommunen fortsätter utredningen står det i dagens media. Dock i något långsammare takt (obegripligt nog). Ändå ett litet steg framåt och bättre än tidigare planer.
 
En annan fråga på agendan är fördyringen av Forängsskolans utbyggnation. 2,6 miljoner behöver skjutas till och detta har man nu beslutat om. Var pengarna skall tas vet jag inte och detta är ju något märkligt då vi tillsammans med GF och S förhandlat fram liggande budget. Vi får väl hoppas att de löst frågan utan att det påverkar den budget vi tagit, för de har inte hört av slg gällande förändringar. Men det kanske är någon sorts "ny demokrati" i Götene? Men det klarnar väl tids nog?
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0