H(el) - sjukt!

Sverige har Europas billigaste produktionskostnader på el. (6 öre/kwh på vattenkraften och 10 öre/kwh på kärnkraften) Kolkraft i Europa ligger på 36 öre/kwh.

Sverige har Europas högsta konsumenstpriser på el, 2010 var priset 30% högre än i övriga Europa.

Industrin får idag stänga ner sin produktion periodvis på grund av att elpriserna är för höga. Vem gagnar detta?

Naturligtvis gagnar det varken industrin eller sysselsättningen. Frågan är väl då varför görs det inget?

Maud Olofsson säger nu att hon vill ”skatteväxla” genom att sänka skatten på el och istället lägga motsvarande som en kostnad på producenterna. På vad sätt skulle detta hjälpa? Producenterna tar ju ut sina kostnader av konsumenterna så får de högre kostnader lär de väl föra över dessa omedelbart på kundernas räkningar iaf.

Maud Olofsson kunde lika gärna ändra ägardirektiven till Vattenfall så att de sade att Vattenfall skall drivas med en rimlig vinstnivå och en prissättning som gynnar både producent som konsument!

Att som nu ha lägst produktionskostnad men samtidigt högst pris är ju raka motsatsen till detta och man ställer sig frågan om vad som är att anse som ocker enligt gällande lagstiftning.

Sanningen är väl att elpriset idag är en riktig kassako för staten och att den politiska viljan saknas för att ändra på detta faktum.

Varför får en sådan totalt misslyckad s.k. avreglering bara fortsätta år ut och år in? Varför är det så svårt att ställa något tillrätta som blivit så uppenbart fel när det alltid är så enkelt när man går åt det motsatta hållet?

Se till att staten tar kontroll och styr upp prisbilden på elen innan hela industrin väljer att investera utomlands istället just på grund av denna skeva och ickefungerande marknadsekonomi.

Jan Johansson VD hos SCA säger att på en marknad som fungerar så har man som kund alltid möjligheten att inte köpa, så är inte fallet när det gäller elmarknaden. Dessutom säger han att på en normalt fungerande marknad är det den som är bäst som sätter priset men på elmarknaden är det den som är sämst.

Så det är nog i allra högsta grad dags att staten tar tillbaka kontrollen från denna ickefungerande elmarknad innan det leder till totalt kaos för både industrin och privatkonsumenterna.

Maud Olofsson har verktygen, frågan är väl om hon har det politiska (m)odet?

(Faktauppgifter hämtade från Jan Johansson VD SCA, i programmet Sverker rakt på)

Sverker, rakt på

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0