"Strålande" väder idag!

Kärnkraften är i focus igen liksom den är varje gång det sker ett utsläpp eller en mer eller mindre allvarlig "incident". Nu efter det Japanska haveriet, som vi fortfarande inte vet hur det kommer att sluta så tar regeringar redan, runt om i Europa sin hand från tidigare beslut om utbyggnad. Men inte Sverige. Här anses ju beslutet om nya reaktorer vara en garanti för att detta inte sker, iallafall av Centerpartiet.
Hursomhelst så måste vi ju ha el! Hur skall vi då klara vår elförsörjning om vi inte tilåter kärnkraft? Ser man sig omkring lite, så är det inte så svårt att se vilket oändligt slöseri det är med energi idag. Och visst görs det saker för att spara lite här och lite där men detta är ändå långt ifrån tillräckligt. En av orsakerna till detta är naturligtvis de fria marknadskrafterna. Så länge den ständiga konkurrensen med priset som avgörande kortsiktig faktor är dominerande så lär det inte bli några avgörande förändringar. Försöker politiker styra upp det här hemma så flyttar företagen någonannanstans istället. Det finns alltid de som har det sämre och som välkomnar några nya arbetstillfällen och bortser från de ev. problem det kan innebära på lång sikt. Precis som med kärnkraften. Bygg så att vi kan tjäna pengar nu och så får någon annan lösa de andra problemen som kommer. Problemet med just kärnkraften är ju att dessa problem består 100 000 tals år framåt. Skall framtida generationer kanske arbeta med denna övervakning idéellt? Man kanske anser att det kommer att ligga i deras intresse?
Varför tillåter vi fortfarande t.ex. att det byggs hus som kräver uppvärmning? Idag finns ju kunskapen om att bygga passiv eller plusenergihus. Varför tas inte sådana avgörande beslut?
Varför har vi inte lagar som tvingar stat och kommun att köpa spillvärmen från våra industrier och likaså tvingar industrin att sälja? Nej istället så ventilerar man (i bästa fall) bort denna överskottsenergi rakt ut i luften. Så länge det står ett plustecken i bokföringen så gör det ingenting.
Marknadsekonomin är en alldeles för mycket fördröjande faktor i dessa sammanhang för att få vara en så dominerande faktor den är idag. Det måste till politisk styrning och beslut. Inte en massa korrigerande och puttenuttande hit och dit för att bara vinna röster. Ta tag i problemen innan det är försent. Detta är väl den viktigaste lärdom vi kan ta nu efter haveriet även i Japan.
Det finns en källa som vi lär ha så länge mänskligheten består. Det är solen, ta vara på den!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0