A-kassan!

Varför det är så otroligt viktigt att vi har en fungerande a-kassa är det många som bittert får erfara nu i alliansens Sverige. Debatt om och kring a-kassan och hur den skall fungera och utformas har förekommit i ganska många år nu, mycket tack vare moderaternas ständiga svartmålning av den. Att moderaterna ständigt försöker trasa sönder a-kassan eftersom den "hindrar" ett fåtals möjlighet till ohämmad förmögenhetstillväxt (på andras bekostnad) talas det inte så ofta om, man vill ju inte att det skall komma fram i debatten. Då är det enklare att spela ut människor mot varann och försöka påskina utbrett fusk och människors ovilja till arbete, som högern uttrycker det. Läste en alldeles lysande kommentar om a-kassan och dess berättigande och hur EU-regler förstört grundtryggheten med densamma vilket inte är oviktigt ett EU-valår som detta. Kommentaren är skriven av Fred Torssander och mycket läsvärd.

"Arbetslöshetsförsäkringen är - eller rättare sagt har tidigare varit - en metod att försäkra arbetarklassen mot den nöd och det elände som de kapitalistiska kriserna annars utsatt dem för.

Att ansvaret för kriserna är det kapitalistiska ekonomiska systemet och att det därmed måste åligga det allmänna att försäkra de oskyldigt drabbade var under i stort sett hela 1900-talet en självklarhet. Det som kallades Ghentmodellen innebar att fackföreningsrörelsens egna arbetslöshetskassor fick ansvaret för att administrera utbetalningarna, medan det allmänna stod för nödvändiga tillskott i tider av kapitalistisk kris.

Eftersom både arbetslöshets- och de ekonomiska kriserna är kapitalistismens är det synnerligen olämpligt att organisera försäkringen enligt någon privatkapitalistisk modell. Till exempel skulle sådana arbetslöshetsförsäkringsbolag som sparat de inbetalade försäkringspremierna i aktier i bolåneinstitut vara totalt oförmögna att betala ut när nu finansmarknaden kraschade.

Att Ghentmodellen avskaffats även här i Sverige beror på EU-direktiv. Och att EU utfärdat sådana direktiv beror i sin tur på att Ghentsystemet faktiskt fungerade och medförde att arbetslösheten inte gav den av kapitalistklassen önskade effekten - utrymme för realönesänkningar.

Ghentsystemet motverkade alltså det som blivit den reella grundlagen i det sköna nya Sverige. Förmögenhetstillväxten. Att ohämmad förmöghenhetstillväxt skapar sådana efterfråge/överproduktionskriser som medför massarbetslöshet är något som dagens så kallade nationalekonomer länge försörjt sig på att låtsas vara okunniga om."


Tänk på detta när röstsedeln skall läggas ner i urnan i EU-valet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0