Ros o Ris!

Lidköping är snart fossilbränslefritt kan man läsa i dagens NLT. Lokala biobränslen och lokal förädling skapar sysselsättning och pengarna "stannar hemma". Samtidigt är nog Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer väldigt nöjda med hur Lidköpings majoritet sköter sig. Praktisk miljöpolitik i verkligheten och inte bara som "valfläsk". Skall bli intressant att följa fortsättningsvis med tanke på den planerade biogasanläggningen o.s.v. Läste förresten i en vetenskapstidning om Island och deras arbete med att bli världens första fossilbränslefria nation. Där satsar de väldigt mycket på vätgas och bränslecellsteknik. De är på god väg att driva hela sin fiskeflotta med denna teknik. Kanske kan vara något att följa för Lidköping. Varför inte ett miljöarbetesutbyte med Island?

Motsatsen till Lidköping är väl vår alliansregering. Naturskyddsföreningen är i alla fall inte direkt nöjda med deras förslag till förändringar i strandskyddsreglerna. Miljöminister Andreas Carlgren vill göra det lättare att bygga sjönära bostäder i områden på landsbygden, där tillgången till stränder är god.
Med tanke på den utveckling man sett de senaste åren så verkar det inte ha varit så svårt att bygga strandnära, så varför förenkla ytterligare? Något förvånande är det också att man trots de senaste årens debatter om klimatförändringar och översvämningshot vill göra det enklare att bygga strandnära. Men det kanske är symptomatiskt för alliansen. Allians mot strömmen?
Om 20 år kanske det kommer ett nytt förslag igen, men då för att återigen försvåra att bygga sjönära på landsbygden eftersom tillgången på stränder där blivit obefintlig?

En omöjlighet i framtiden?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0