Intoleransen har vi alla i oss!

Det hemska terrordådet i Paris är väl det yttersta stadiet i den mänskliga grymhet som växer fram pga den intolerans alla människor har inbyggt i sig på ett eller annat sätt. Intolerans har inget med varken religioner, partpolitiska konstellationer eller andra former av sammanslutningar att göra.
Man behöver inte tänka efter så länge själv eller se sig omkring för att hitta intoleranta beteenden i en eller annan form. Visst, vissa grupperingar uppfostras till att med grymhet och råhet visa sin intolerans, andra grupperingar fostras till en mer human intolerans, men det är ändå i grund och botten samma usla form av intolerans som ligger till grund. Man kan dra detta inom hur många områden som helst.
Paradoxalt nog så kan ju även tolerans (eller självuppfattad tolerans) leda till intolerans. Jag skulle kunna ge hur många exempel som helst och det vore väldigt intressant att få fördjupa sig i en diskussion med ett proffs på mänskliga beteenden i detta ämne. 
Snart sagt alla former av motsättningar som skapas beror ju i regel på intolerans, eller att en gruppering anser sig vara tolerant men samtidigt beter sig intolerant mot en annan gruppering tack vare detta. Man inser det dock inte själv och på så vis skapas en motsättning som kan eskalera i än mer intolerans tillbaka. Bollen är i rullning, som det så klassiskt heter.
Kanske vi borde införa självinsikt och eftertanke som ämnen i våra skolor för att komma till botten med problemen?
De grymheter vi nu sett utspela sig i Paris, är dock inga stora världshändelser som inte skulle kunna hända här också i en eller annan form. Även i lilla Götene finns det intolerans precis som överallt annars. Det ger sig inte uttryck i såna grymheter vi sett i Paris men det är ändå samma intolerans i grund och botten. Jag har ju själv råkat ut för det med min lilla oansenliga blogg, när ledande politiker i Götene försökte få den nedstängd på grund av att jag ironiserat över vad jag upplevt som tokiga beslut. De tyckte säkert att jag var intolerant i mitt skrivande, men därom kan jag ju bara gissa? Men det fria ordet och rätten att få ironisera med ord eller karikatyrer verkar ena iaf vår del av världen nu. Att någon kan känna sig kränkt får faktiskt underkuva sig denna rätt enligt experterna som nu uttalar sig efter Parisdådet. Låt oss iaf hoppas att vi är civiliserade nog att inte möta den grymma intolerans vi nu sett i Paris med ökad intolerans härhemma. Då är vi inte ett uns bättre än de usla mördarna i Paris, i grund och botten!
 
Illustration: Calle Krantz
 
 
En indian satt och pratade med sitt barnbarn. Han sa: -I alla människor bor det två vargar som slåss. Den ene är ond. Det är ilska, fruktan, missunnsamhet, avundsjuka, sorg, arrogans, självömkan, lögn, överlägsenhet och egoism.
Den andra är god. Det är glädje, fred, kärlek, hopp, lugn, ödmjukhet, välvilja, empati, sanning och tillit”.
Vilken varg vinner?”, sa barnet.
-Den du matar”, sa den gamle indianen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0