Rekordlångt fullmäktige i Götene.

Efter en intensiv påskhelg med enbart arbete så blev det nästan lika intensivt i fullmäktige på tisdagskvällen. 00,30 avslutades mötet och det sades vara rekord för Götene.
Från V hade vi två motioner. Bl.a att kommunens fonder skulle ses över för att vara etiskt hållbara. Vi har ett uttalat mål att bli fossilbränslefria men äger samtidigt fondandelar i oljeindustrin. Dubbelmoral naturligtvis.

Sen hade vi en motion om att göra 14 maj till en kommunal flaggdag i demokratins namn. Bakgrunden är naturligtvis de arabiska folkens kamp för demokratiska rättigheter och även för att komma ihåg vår egen historia med dödsskjutningarna i Ådalen i minne.
Även en interpellation till våra båda kommunalråd hade vi på agendan. Här frågade vi efter motivet till att den nya majoriteten tagit bort oppositionsrådsposten och istället lagt och utökat den arvoderade tiden inom den egna majoriteten. Ann-Marie Widegren (M) var dock inte närvarande på fulmäktige så kommunalrådet Kent Selmosson (S) skulle svara istället. Dock hade han inget svar på vad motivet varit utan konstaterade bara att: "– Vi har beslutat detta, så enkelt är det."
Ja vilken diktator som helst hade kunnat uttrycka sig så. Men att behöva höra detta från en som skall vara demokratiskt vald arbetarrörelserepresentant är ju enbart tragiskt. Demokratiska beslut skall väl vara väl motiverade om inte jag är helt felinformerad om vad demokrati går ut på?

Medeltidens Värld var också på agendan i och med att årsredovisningarna skulle fastställas. Nu blev det enbart en notering och våra och Götene Framtids yrkanden negligerades helt. Enligt gällande lag måste frågan om ansvarsfrihet idag motiveras efter den lagskärpning som skett. De anmärkningar vi ville skicka med negligerades också. Det var allvarliga anmärkningar, bl.a. har ägaren (kommunen) gått förbi styrelsen och tagit beslut överhuvudet på styrelsen. Ministerstyre kallas detta på riksplanet, men i Götene tyckte både Selmosson (S) och Bergsten (KD) att man inte skulle dra kritiken i långbänk utan lägga den bakom sig och istället blicka framåt. Evalena Öman (V) påpekade att frågan om ansvarsfrihet och revisionsberättelsen just handlar om att blicka bakåt.
Bergsten (KD) tyckte att det var bättre att komma till beslut och så får juridiken verka i efterhand. Med den inställningen är det inte så konstigt att det gått som det gått i fallet med Medeltidens Värld. Det framstod mest i fullmäktige som att Selmosson till varje pris skulle driva igenom frågan om ansvarsfrihet för att skydda tidigare kommunalrådet Bo Bergsten (KD) som varit ansvarig under huvuddelen av verksamhetsåret. Ryggdunkarklubb med andra ord. Sen har de mage att hävda att vi inte skall kritisera för då kanske inte folk vill flytta till Götene. Att folk redan flyttat härifrån p.g.a. just denna orsak reflekterar de inte ens över.

Nej min personliga uppfattning är att det aldrig kommer att råda något positivt politiskt klimat i Götene så länge dessa båda herrar tillåts missbruka demokratin. Låt oss hoppas att min uppfattning är felaktig men det är inte konstigt att politikerföraktet ökar med sådana representanter för "folkstyret".



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0