Vilken energipolitik står C för?

Maud Olofsson och hennes Centerparti får en hel del kritik av oppositionen på Politikerbloggen. Naturligtvis handlar det om kärnkraften där Maud säger en sak och de tre övriga borgarpartierna säger något helt annat.

Men det är inte bara i kärnkraftsfrågan Centern sviker. Även i vindkraftfrågan sviker Centern de småskaliga lösningarna till förmån för de multinationella bolagens vilja. Lennart Asteberg hade en debattartikel om detta i GP.
Där kunde man bl.a. läsa följande:
"1 april i år började en ny ellag att gälla. Meningen med lagen var att förenkla för små elproducenter. Det har man också gjort men det viktigaste med lagen tog Maud Olofsson bort nämligen rätten att få betalt för den el som produceras. Därför är det fortfarande helt ointressant att t.ex. skaffa solceller, litet vindkraftverk eller liknande. Du får alltså gärna producera din egen ström och mata ut den på elnätet men du kan inte kräva att få betalt! De stora elbolagen vägrar också att betala.

I den utredning som låg till grund för motionen, som sedermera blev den nya lagen, fanns det med ett förslag till sk. nettomätning. Nettomätning betyder att man kan kvitta utmatad energi mot förbrukad energi. Det skulle betytt att man t.ex. med solceller skulle kunna producera el och mata ut en överproduktion till elnätet dagtid när solen lyser för att köpa tillbaka strömmen när den egna produktionen är för liten. Det är ett system som finns i många länder i Europa och i USA."

Läs hela artikeln här: GP

Ja att Maud och hennes Centerparti lämnar en hel del i övrigt att önska, är det många som håller med om. De är långt långt borta från den gamla decentraliseringens och småskalighetens tidevarv. Nu gäller det enbart att stryka storfinansen medhårs för Maud. Kanske de svingar en bägare tillsammans på Stureplan när skymningen faller på?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0