Returpack, för miljön?

Med anledning av att saftflaskor börjat säljas i PET flaskor så trodde jag i min enfald att det naturligtvis var pant på dessa och hade således lagt våra saftflaskor bland övrig pant. Men i pantautomaten i var det stopp. Den tog inte ens flaskan för 0 kr. Givetvis blev jag nyfiken om varför, så jag skickade ett mail till returpack med frågan:
 
Varför ingår inte PET-saftflaskor, sylt och marmelad i retursystemet? Det är väl materialet i förpackningen, inte innehållet som är det viktiga.

Följande svar erhölls:

Hej

Lagen som styr pantsystemet innehåller begränsningen " endast förpackningar avsedda för konsumtionsfärdig dryck".

Detta tillsammans med att undantag görs för förpackningar innehållande mejeriprodukter och bär- och fruktjuice till mer än 50 %.

Bakgrunden är att de undantagna produkterna kan skapa giftigare bakterier och mögelsporer och detta skulle kräva att maskinen stod i kylrum.

Man är också rädd för att dessa bakterier skulle kunna spridas i butiken eller skada de som jobbar med återvinning efter butiken.

Därtill skulle mat och mjölk och saft göra maskinen mer kladdig än i dag.

Med vänlig hälsning

Kundtjänst

Returpack


Men Juice säljs ju i glasflaskor och dessa ingår i pantsystem så jag fortsatte med följande fråga:

Hur är det med juice i 33 cl glasflaska då? Är det ingen pant på dem? Och om det är det hur kan det då komma sig?

Men då ville inte Returpack ha med saken att göra så de svarade:

Hej   Glasflaskor ansvarar inte Returpack för. Det är Sveriges Bryggerier. De har telefonnr 08-52253500 eller mail adress [email protected]

Nu vet jag att i Norge så säljs både juice och saft på PET och där ingår de i pantsystemet. Så jag skickade ett nytt mail med följande fråga:

Jag tackar för ert svar, men följande frågeställning uppkommer då: Vad är det som skiljer vårt pantsystem från det de har i Norge? Anledningen till att jag frågar är att jag vet att de har pant även på juice i PET flaskor.


Men inte heller nu ville Returpack vara med så jag fick följande svar:

Hej Kan tyvärr inte svara på hur pantsystemet i Norge fungerar. Om du går in på http://www.resirk.no/ (norska pantsystemet) så kan du se vad som gäller för Norge. med vänlig hälsning Kundtjänst Returpack


Det är väl så att vår lagstiftning inte hänger med i svängarna (här heller). Men det verkar lite underligt att vi, skulle få problem med mögelsporer i butikerna när inte norrmännen får det. Och att problemet bara skulle uppstå i PET men inte glas. Vem vet hur länge och i vilken värme en glasflaska som innehållit juice stått innan den kommer till butiken?
Nej skärpning vem som nu än har ansvaret för det hela, för nu är det precis lika ologiskt som andra sk miljöfrågor är.
Så nu går saftflaskor och dyligt i soporna istället för att åter bli en flaska. Resursslöseri!



Två bra förpackningar (tycker jag), men varför återanvänds bara en?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0