Historien går igen???

Intressant läsning från Kommunalarbetaren.


Amalthea

Amaltheaattentatet utfördes av tre ungsocialister i Malmö hamn natten mellan 11 och 12 juli 1908 mot brittiska strejkbrytare ombord på fartyget Amalthea.
Det som utlöste attentatet var missnöje med LOs godkännande av innehållet i § 23 i Svenska arbetsgivareföreningens stadgar. Därigenom fick arbetsgivarna rätt att leda och fördela arbetet på arbetsplatserna, fritt anställa och avskeda arbetare samt använda arbetare, oavsett om dessa var organiserade eller inte. Hamnarbetarna motsatte sig denna överenskommelse. De ville själva fördela arbetet i hamnen, medan arbetsgivarna med stöd av den nämnda paragrafen ville ta över denna uppgift.
Följden blev att arbetarna gick i strejk, medan arbetsgivarna anställde britter som oorganiserad arbetskraft under polisens och militärens beskydd. Handgemäng förekom mellan britterna och de svenska hamnarbetarna. Britterna ska i vissa fall även ha varit beväpnade med skjutvapen.

I den situationen utförde de tre ungsocialisterna ett bombattentat mot det fartyg där britterna var inkvarterade. Vid explosionen dödades en och skadades 23 av britterna. Av attentatsmännen dömdes två, Anton Nilson och Algot Rosberg, till döden och den tredje, Alfred Stern, till livstids straffarbete.
Högsta domstolen ändrade emellertid dödsstraffet för Rosbergs del till livstids straffarbete, och genom nåd fick även Nilson sitt straff ändrat till livstids straffarbete. En intensiv kampanj för Amaltheamännens frigivning ledde 1917 till att samtliga benådades.

Strejkbryteri

Strejkbryteri är i allmänt språkbruk en benämning på att strejkdrabbat arbete utförs. Det finns inte någon rättslig definition av ordet, och innebörden kan variera. Det är inte olagligt för arbetsgivare att nyanställa eller för arbetssökande att ta anställning under en konflikt. Enligt lagen (1973:370) om arbetslöshetsförsäkring är den som är arbetslös inte skyldig att acceptera arbete på en arbetsplats där en lovlig konflikt pågår.

Källa: Ekot från Amalthea, Nationalencyklopedin.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0