"Jakten på de sjuka"

"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."


Detta citat är uttalat av en av Sveriges ledande politiker.

Tänk gärna till om ni verkligen ställer upp på detta och om det är ett sådant samhälle ni vill leva i.

Vi har i alla fall med en väldig fart påbörjat vår resa mot detsamma.

Klipper här in ett meddelande från Vänsterpartiets presstjänst och efter detta kan ni läsa vem som uttalat ovanstående.


Regeringens attack på sjuka fortsätter

- Regeringen tycker att det ska löna sig att vara högavlönad och frisk - därför sänker man ersättningarna för sjuka, arbetslösa och småbarnsföräldrar, säger LiseLotte Olsson, vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

I förslaget om en ny sjukskrivningsprocess, som skickas på remiss idag, föreslår regeringen bl a att arbetsförmågan hos sjukskrivna redan efter 6 månader ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Det innebär att många sjukskrivna kommer gå miste om sin ersättning redan efter ett halvår. Regeln urholkar anställningsskyddet och gör att många sjukskrivna kommer att förpassas till arbetslöshet.

- Men varför ska en kvinna med ryggont från många års arbete i äldreomsorgen gå miste om sin rätt till ersättning efter ett halvår? På vilket sätt ökar det hennes arbetsförmåga att hon blir arbetslös? Och hur lätt är det för henne att hitta nytt jobb på dagens stressade arbetsmarknad? undrar LiseLotte Olsson.

I och med budgetpropositionen för 2008 sänks den sjukpenninggrundande inkomsten för alla sjukskrivna och föräldralediga. Dessutom föreslår regeringen att sjukpenning endast ska utgå i 12 månader. Efter det ska förlängd sjukpenning utgå i endast 18 månader med sänkta ersättningar från 80 till 75 procent. Vad som händer efter 18 månader är oklart.

Regeringen motiverar de sänkta ersättningsnivåerna och fasta tidsgränserna med att det ökar incitamenten till arbete.

- Men på vilket sätt ökar arbetsförmågan hos en kvinna med bröstcancer för att hon blir fattigare? säger LiseLotte Olsson.

Regeringen ska dessutom avskaffa möjligheten att få tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning. De ca 250 000 personer som idag har denna ersättningsform ska övergå till jobb och utvecklingsgarantin efter att tiden löper ut, om de har arbetsförmåga.

- Regeringen ser inte människorna bakom statistiken. Här talar vi om människor med svåra sjukdomar och funktionshinder - varför ska de betala sänkta skatter för villaägarna i Djursholm? säger LiseLotte Olsson.

Regeringen gör en besparing på sjukförsäkringen om 2 miljarder kr 2008, trots att sjukförsäkringen för närvarande har stora överskott. Men istället för att överskotten kommer oss försäkrade tillgodo används de för att finansiera sänkta skatter och bidrag till överklassnära tjänster.

- Försämringarna drabbar alla som idag haft oturen att drabbas av ohälsa, men på sikt drabbas alla. Vi vet att människor är både starka och ömtåliga, därför vill vänsterpartiet värna om den solidariskt skattefinansierade sjukförsäkringen. Plånbokens storlek får inte avgöra vår ekonomiska trygghet, säger LiseLotte Olsson.


Och här kommer svaret på frågan om citatet.

- Dåvarande MUF-ordföranden Fredrik Reinfeldt i Det sovande folket, s. 112, Moderata Ungdomsförbundet, 1993


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0