Vilseledande missbruk av statistik.

Nedanstående artikel är hämtad från Politikerbloggen.



RAPPORT.
Att mer än en miljon människor befinner sig i utanförskap är grovt missvisande och ett oansvarigt bruk av offentlig statistik.
Det anser Bo Jangenäs och Levi Svenningsson i en rapport som beställts av Arbetarrörelsens tankesmedja.

Jangenäs och Svenningsson menar att regeringen ännu inte närmare definierat vad som menas med "utanförskap".
Ett mått som redovisades i årets finansplan är det antal personer som någon gång under året lyft ersättning från de sociala trygghetssystemen, statistiskt omräknade till "helårspersoner".
Men den summan av statistiska personer är inte detsamma som att så många personer står utanför arbetsmarknaden, framhåller rapportförfattarna.
- Tvärtom speglar det som regeringen kallar "utanförskap" det innanförskap som våra sociala trygghetssystem är avsedda att vara när inkomsten faller bort till följd av sjukdom eller arbetslöshet, skriver man.

I rapporten kräver man att arbetsmarknadspolitiken förnyas, så att parterna på arbetsmarknaden får ett betydligt större ansvar.
- Om problemen med utanförskap på allvar ska minskas, måste man ta itu med de förhållanden som faktiskt skapar det - nämligen villkoren i arbetslivet.

Bo Jangenäs är generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Han har tidigare tillhört AMS ledning och haft utredningsuppdrag i regeringskansliet under Göran Perssons regering.
Levi Svenningsson har bland annat varit utredare hos LO och direktör i AMS. Han har också haft flera departementsposter.

Av Daniel Alsén,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0