Vad gör vi åt nästa kris?

Finanskrisen i all ära med börsras o.s.v. som ju egentligen bygger på att vi konsumerar mer än vad vi har resurser till och så brister bubblan till slut och vi har tagit ett antal steg bakåt för att få nytt fotfäste att starta ett nytt "race".
Vad som är värre är att vi nu konsumerar 30% mer än vad Jorden klarar att producera (källa WWF). Den krasch som kommer att bli följden av detta lär nog vara betydligt svårare att komma tillrätta med än finanskraschen som ju trots allt bara handlar om luftpengar. Kollapsar Jorden så lär inte några bank-akuter hjälpa särskilt långt.
I takt med överkonsumtionen förstör vi dessutom livsbetingelserna för att överhuvudtaget kunna producera. I går rapporterade GP om en undersökning från SMHI som visade att bottendöden i Östersjön aldrig varit så utbredd som nu.
En omöjlig ekvation alltså, vi konsumerar mer än Jorden klarar att producera samtidigt som vi minskar förutsättningarna för att Jorden överhuvudtaget skall kunna producera.
Och det är vi människor som säger oss vara så intelligenta som åstadkommer detta. Är det marknaden som skall lösa dessa problem också så är iallafall jag väldigt orolig för framtiden!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0