Miljö-socialt samarbete utan socialism?

Miljöpartiet fjärmar sig mer och mer från sina grundare. Allt för att vinna sossarnas förtroende tillräckligt mycket för att kunna ingå i ett regeringssamarbete. Man kan nästan ställa sig frågan om det inte är ett parti som snart överlevt sig självt. Med det miljötänk som finns i de flesta partier idag (utom möjligen M och KD) och med ett miljöparti som verkar göra allt för att uppfylla SAP:s allra heligaste riktlinjer på bekostnad av sin egen ideologi verkar frågan vara berättigad.

Samtidigt marscherar ju S raskt högerut vilket man visade nu senast med utspelet att säga ja till Lissabonfördraget utan att kräva garantier för vår svenska kollektivavtalsmodell. Jag minns när Olof Palme i TV fick frågan VARFÖR han var socialist. Hans svar var ett rungande tal på x-antal minuter jämförbart med att slå näven i bordet, vilket avslutades med -därför är jag socialist! Göran Persson fick frågan OM han ÄR socialist och svarade inte rent ut på detta. Efter vissa krumbukter kom han fram till att han var social och demokrat. Återstår att se vilken typ av fråga Mona Sahlin skall få. Vågar man gissa på att hon får frågan OM hon är miljödemokrat?
Skillnaden mellan Olof Palme och Göran Persson visar med all önskvärd tydlighet vilken högerkantring det varit i det gamla arbetarpartiet. Många av deras väljare hade nog hoppats på en förändring tillbaka mot vänsterkanten när han (GP) försvann. Facit så här långt visar tyvärr på en rakt motsatt effekt.
Man kanske skulle ställa sig frågan vad det är som egentligen skiljer SAP från miljöpartiet.

Det finns iallafall ETT arbetarparti kvar!

Kommentarer
Postat av: Göran Larsson

Jag anser att det aldrig tidigare funnits ett så starkt behov av ett grön parti i och med klimatfrågan!

Mp har en 50% trovärdighet i denna fråga och det finns inga andra partier som på något enskilt politiskt område har högre trovärdighet !

Eu frågan är inte enkel vill jag medge men jag hoppas verkligen att både Mp och V kommer formera mycket bra valmanifest inför parlamentsvalet den 7 juni då vi är de två mest kritiska partierna till mycket inom Eu ! Frågan om att lämna Eu påverkar har inte gett tyngd i vår kritiska linje som den kommer att göra !

Jag anser att både Mp och V behövs mer än någonsin och hoppas att du också kommer att kunna se detta igen, då du verkar tvivla på oss f.t

mvh

Göran

2008-10-06 @ 15:36:19
URL: http://goranlarsson.blogg.se/
Postat av: Karl Malghult

Alla riksdagspartier idag har antagit liberalismen som ideologisk plattform. Oavsett vem som än vinner kommer de vidareutveckla och administrera en borgelig stat. Dagens politiska motsättningar går därför inte mellan partierna, som fallet var fram tills för ett par decennier sedan, utan inom dem. Avståndet mellan partiledningen och de allt färre partimedlemmarna och de röstande växer.



Det Vänsterpartiet borde göra är att slänga ut allt gammalt kommissarietänkande och slogans som är helt verklighetsfrämmande för de flesta människor ("Död åt USA-imperialismen!"). Helst även ge upp kravet på ministerposter eftersom det skulle innebära att V säljs ut till SAP, medan SAP kan samarbeta med rent borgeliga C eller FP om det skulle knipa för dem i värsta fall. Studera Tysklands fall, där har die Linke snabbt fått 10-15% i opinionen och stör de etablerade liberala partierna CDU/SPD vilka dessutom samarbetar i en stor koalition.

2008-10-07 @ 17:50:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0