En tänkvärd kommentar.

Sign. Lars i Fors lämnade följande kommentar som svar i en minidebatt till en artikel på politikerbloggen. Tycker den var så sansad och beskrivande att den var värd en publicering även här.
Ett förtydligande som måste göras är att sign Arbetaren som omnämns, är en alliansförespråkare som vill vara lite ironisk genom att kalla sig just Arbetaren.

"Proletaritets diktatur har ganska lite med kommunism att göra. Det är en 150 år gammal teori om hur arbetarna, som på den tiden var ganska hårt förslavade, skulle kunna ta över makten i samhället.En "väg" in i kommunismen där alla skulle vara lika värda. En fantastisk dröm eftersom fattigdom, svält och slavliknande förhållanden var arbetarnas vardag.

Och ingen tänkte hjälpa dom ur det, varken regeringar, militär eller parlament. De betraktades som arbetsdjur.

Rester av det samhället finns ju kvar än idag och som Ola påpekar, för 70 år sen tvekade inte samhällsledningen att döda arbetare som inte ville arbeta för dålig lön.
Kommunismen förespråkar definitivt inte slaveri, men har historiskt en annan syn på frihet.

Att det som någon företar sej bara inte får skada nån annan, det får inte vara så att någon tar åt sej alltför mycket av vår gemensamma tillgång, naturen. Den är nämligen inte oändlig. (Och den frihet som sign. Arbetaren nämner är en av många saker som varit upphov till krig.)

Se bara på vad västvärlden gjort mot råvarulevererande länder. Och USA har fr.o.m åtminstonde till i vinter, varit ledande på den krigföringen i många år. Kanske kommer de under en ny president att tvingas inse att det är för dyrt att kriga om de återstående resurserna.

Hoppas Du, Arbetaren, kan förstå att såväl kommunism som liberalism i tanken är gott. Det blir sen vad människorna gör det till."

Min egen reflektion är, att trots vad vi historiskt vet om råvaruutsugningen som skett  så har vi här hemma lättat på reglerna så att det är fritt fram för utländska bolag att komma hit och exploatera våra naturtillgångar, alltså göra oss själva fattigare.


www.fotoakuten.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0