Gillar du inte lagen? Bryt mot den!

Husqvarna varslade 150 av 740 arbetare i våras. Hälften av dessa borde fått behålla jobbet enl. turordningsreglerna menar facket. Man kom inte överens med företaget varken lokalt eller centralt. Ändå har inte företaget kunnat ge någon förklaring till de berörda personerna om varför de blivit uppsagda. Facket tänker nu driva frågan.
Detta skriver Dagens Arbete om idag.

Det är väldigt utmärkande för borgerligheten detta. "Andra" skall följa deras regler men själva skall de tydligen avgöra efter eget huvud vilka lagar och regler som skall gälla dem själva. Kan man förmoda att det är Alliansen som satt ribban för sina förtrogna när de började med sina olagliga avknoppningar av skolor och annan offentlig verksamhet. Ja kan pappa" göra som han vill så kan vi också göra det! Och som Alliansen skränat mot LAS utan att ha haft ett uns av substans i sin kritik så är det ju inte så konstigt att medlöparna agerar som de gör nu.
Alliansen vill föra de Svenska löntagarna tillbaka 100 år i tiden när storstrejken var. Då stod det följande i Svenskt Näringslivs (dåvarande SAF) stadgar,

§23 i SAF-stadgan gav arbetsgivarna rätt "att fritt antaga och avskeda arbetare samt att använda arbetare om de är organiserade eller ej.

Vem vill tillbaka till detta förhållande? Det är nämligen till detta Alliansen och Svenskt Näringsliv vill nå fram när de gör sina grundlösa anklagelser mot LAS. LAS är inget som helst hinder eller problem för arbetsgivarna annat än att de vill ha tillbaka sin gamla §23. Läs nedanstående utdrag ur LAS och försök visa på en enda sak som skulle vålla arbetsgivarna problem på något sätt.

Så här säger LAS angående orsak till uppsägning:
Arbetsbrist (dålig lönsamhet, neddragning av tjänster)
Personliga skäl (allvarlig misskötsamhet)
Med uppsägning av personliga skäl menas att arbetstagaren inte fullgjort sina förpliktelser i enlighet med anställningsavtalet. Arbetstagaren kan ha misskött sitt arbete eller på annat sätt uppträda olämpligt för tjänsten. Saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, förskingring, illojal konkurrens, arbetsvägran och olovlig frånvaro mm.

Beträffande turordning:
Även om du har lång anställningstid kan du bli uppsagd om du inte har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter som återstår.


Så vad är problemet för Alliansen och arbetsgivarna? Jag har frågat i många forum men ännu ej fått ngt svar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0