Krig eller fred?

Ohly vill dra tillbaka de svenska trupperna från Afghanistan omedelbart. ÖB vill inte det utan tycker att han har fel, uppger politikerbloggen.
Att Sverige har trupper utomlands under FN mandat är ju knappast något nytt eller revolutionerande i sig. Problemet i Afghanistan är väl just att det inte längre finns något tydligt FN mandat, utan att svenska trupper står under direkt NATO befäl. Det bör inte vara så svårt att reda ut dessa förhållanden om bara den politiska viljan fanns. Antagligen gör den inte det och då frångår vi våra egna regler och beslut angående hur vi skall förhålla oss i sådana situationer.

Vad säger då ÖB om Ohlys förslag att ta hem de svenska trupperna? Jo han säger,
- Jag anser inte att det ska ske. Vi är i en global värld. Vi är där tillsammans med andra och vi har ett gemensamt ansvar för att försöka få den här jorden så fredlig som möjligt. Och det är det vi gör där ute också.

Visst låter det bra men frågan är väl närmast om man numera anser att globaliseringen innebär att man åsidosätter länders rätt till egen suveränitet? Har vi helt plötsligt fått en ny världspolis där lilla sverige också ingår (NATO) utan att vi tagit beslut om detta i god demokratisk ordning? Ja dessa frågor är ju inget som ÖB behöver ta hänsyn till i sin yrkesroll men man kan ju ställa sig frågan hur vi själva skulle reagera om det plötsligt var vi som ansågs vara i behov av hjälp och skydd och således påtvingades utländska trupper för att upprätthålla ordning (enligt andras bedömande)?
Nej återupprätta FN och se till att det är FN som sköter sådana här frågor fortsättningsvis och inte militärpakter eller enskilda länder under förevändning av terroristhot och andra mer eller mindre godtagbara förevändningar. Terrorismen är ju för övrigt skapad av USA´s oljepolitik i mellanöstern med vårt goda minne och passiva godkännande eftersom ju även vi vill ha billig bensin i våra bilar. det är som ju alla vet ingen enskild terroristhändelse som gör att vi idag befinner oss där vi gör nu, med trupper i Afghanistan. Det är en kedja av händelser med en utveckling under decennier som har lett oss hit. Återinför därför förnuftet och logiken i utrikespolitiken igen. Det behövs, inte minst globalt!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0