Bo Eliasson ger borgarna svar på tal!

I  en insändare i NLT utpekar Per Liljebäck att de lokala företrädarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som bluffmakare.
Grovt onyanserat påstår han att dessa partier skulle ha använt sig av bluffargument för att kunna motivera skattehöjningar.
Därmed försöker han också säga att den styrande majoriteten i Lidköping eftersträvar att höja skatten. Att detta skulle vara ett mål i sig.

Sanningen är den att vi högst ogärna höjer kommunalskatten. Men i valet mellan att höja skatten eller lägga ut sparbeting och därmed göra neddragningar på vården, omsorgen och skolan, har vi ett par gånger valt att ändå föreslå måttliga kommunala skattehöjningar.
Eftersom både en höjning av kommunalskatten och försämringar i välfärden slår mot de grupper de rödgröna i Lidköping i första hand vill värna om, är detta naturligtvis mycket svåra val att göra.
För att kunna undvika höjningar av kommunalskatten tycker vi Vänsterpartister att den statliga skatten för de högre inkomstgrupperna istället ska höjas.
Sedan kan dessa pengar staten får in fördelas till kommunerna. Gärna då genom riktade statsbidrag där det föreskrivs att de ska användas till att upprätthålla och höja personaltätheten inom vården, barnomsorgen och skolan.

Om man ska utgå ifrån vad de borgerliga partierna i Lidköpingspolitiken har sagt och skrivit att de vill göra om de får bestämma själva, så är sanningen den att de skulle tvingas höja kommunalskatten istället för att sänka den.
En del av det de borgerliga partierna har så frejdigt föreslagit har vi tyckt varit angelägna åtgärder. Men vi har ibland också tyckt att nya satsningar får vänta lite, tills vi vet att det långsiktiga ekonomiska utrymmet finns för att klara driftskostnaderna.
Annars finns det en stor risk för att det måste skäras ned inom några andra verksamhetsområden. Och då blir det nästan alltid vård, skola, omsorg och delvis fritidsverksamhet. För det är här de stora pengarna finns att hämta.
Här har vi också lite av kärnan i dispyten om kommunalskatten. Borgarna i Lidköping vägrar att tala om vilka utgifter och verksamheter de ska skära ned på. Och skära måste man naturligtvis göra om man samtidigt ska sänka skatten och göra större satsningar än vad vi rödgröna vågar göra för att inte riskera kommunens ekonomiska stabilitet.
Om man får tro vad Centerpartiets kommunalrådskandidat Kent Folkesson skriver är det dessutom fråga om mycket rejäla skattesänkningar under den kommande mandatperioden. Den enda besparing som meddelats är när Moderaterna går ut och säger att de vill skära ned stödet till föreningarnas anläggningar.

Är det månne bland annat det stöd som Folketshusföreningen så väl behöver för sin viktiga kulturgärning som avses?
Men detta är ändå en droppe i havet. Är det snart inte dags att väljarna får reda på var de stora besparingsgreppen ska tas?

Bo Eliasson

Vänsterpartiet

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0