Carl Bildt och Alliansen medverkar till kärnvapenspridning.

"I maj i år hölls i New York en konferens för översyn av icke-spridningsavtalet, NPT. Förväntningarna var stora på nya initiativ för kärnvapennedrustning. Här höll kärnvapenmakternas representanter tal med vackra ord om hur mycket man gjort för nedrustningen och hur mycket man skulle komma att göra. Men inga konkreta utfästelser, inga tidsgränser, inga siffror. Många kärnvapenfria länder, både från den så kallade alliansfria rörelsen men även Österrike, Irland, Schweiz och Norge, krävde däremot tydliga och verifierbara åtaganden och kom med konkreta förslag till hur nedrustningen skulle kunna genomföras."

Detta är ett citat ur en debattartikel av Gunnar Westberg med anledning av årsdagen av Hiroshima bomben för 65 år sedan. Den svenska Alliansregeringen däremot röstade för ett undantag och godkände försäljning av upparbetat uran till Indien.

"Den nuvarande regeringen har i stället för att arbeta för kärnvapennedrustning bidragit till kärnvapenupprustning. När USA ville sälja upparbetat uran till Indien, i strid med internationella överenskommelser som förbjuder försäljning till länder som inte är medlemmar i NPT-avtalet, ställde Sverige upp och röstade för ett undantag i reglerna. Detta innebär att Indien får ökad kapacitet att tillverka kärnvapen. Det medför också att Kina nu får sälja kärnteknologi till Pakistan, och tempot i kärnvapenkapprustningen på den indiska subkontinenten ökar."

Bra jobbat Alliansen! Men om ni får säga det själva så finns det nog ingen regering som gjort så mycket för nedrustning som Alliansregeringen. Jag undrar hur ni tänker egentligen?

GP debatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0