Idiotiskt förslag gällande högskolestudenter!

Det är iallafall min spontana reaktion på Alliansens förslag om att införa tre terminer för högskolestudenter och på så vis ta bort den "långa" sommarledigheten. Jag kan förstå att man vill spara pengar vilket man anser sig göra med detta förslag men hur skall studenterna försörja sig då? Mer lån? Många studenter räddar idag sin ekonomi med hjälp av sommarjobb. För inte tänker Alliansen höja studiemedlen med motsvarande (och då menar jag inte lånedelen)?
Och vilka skall ersätta alla semesterlediga löntagare under sommarmånaderna? Arbetslösa? Det bör ju betyda att Alliansen i så fall räknar med fortsatt hög arbetslöshet framgent. Skulle arbetslösheten sjunka så finns ju inga ersättare på arbetsmarknaden annars. Skall man förändra semesterlagen också då eller hur tänker man?
Lika oförståeligt är att nyheterna rapporterar att sossarna (som då kallas oppositionen) sägs vara för ett förslag som ovanstående. Hur tänker man? Vill man utestänga alla som inte har välbeställda föräldrar från högskoleutbildning? Att Alliansen vill detta har de ju redan visat med all önskvärd tydlighet. För inte vill väl sossarna heller höja studiemedlen så att studenterna får full kompensation för uteblivna sommarinkomster?
Antagligen är detta enbart ett första steg. Nästa blir att även införa tre terminer i grundskolan.
Här måste jag också kritisera Vänsterpartiet centralt. Jag och många med mig blev fruktansvärt upprörda när man lade förslaget om att utöka lånemöjligheten för studenterna istället för att göra en kraftansamling på att höja studiemedlen! Skärpning, säger jag. Vi bör inte vara nöjda förrän det är helt möjligt för alla att utbilda sig utan att hamna i skuld!


Kommentarer
Postat av: Mikael Wallgren

Det beror helt på hur man utformar utbildningssystemet i övrigt. Detta är ett mycket impopulärt förslag- framförallt bland alla de mellanskiktsungar som befolkar universitetet i dag. De som har kontakter och får lämpliga sommarjobb, de som blir försörjda ändå. Väldigt många studenter har kroniskt magont från februari-mars fram till sommaren eftersom de inte vet hur de ska klara sin försörjning. Avstängda från såväl a-kassa som i praktiken från socialbidrag förväntas man se till att klara sitt uppehälla på något sett. Antingen spara på det lilla studielån man får övriga året, eller, vilket är vanligare snylta på sina förräldrar.



Inom VSF var vi många som ville ha åt det här hållet- ge studenter betald semester som alla andra och låt dem studera resten av året. Det långa sommaruppehållet är en rest från när överklassen "låg i Lund" ett uttryck för den "akademiska friheten". Ska skattebetalarna stå för fiolerna så är det också rimligt att öka effektiviteten i universitetsvärlden.



Nu är det vår uppgift att fylla detta med något vettigt- som att öka utbildningarnas kvalité, mer praktik osv, bra läge att passa på nu när det finns mer tid utan att utbildningarna behöver bli längre i år räknat.

2010-07-22 @ 10:15:47
URL: http://www.valfarden.blogspot.com
Postat av: Oven

Tror du studenterna orkar detta då? De om några vet väl vad det innebär. Jag har själv en högskolestuderande hemma och han är väldigt glad att han får den paus han får över sommaren. Att studera bort motivationen leder knappast framåt. Jag hoppas verkligen att eleverna själva (och inte bara deras företrädare) får komma till tals på något sätt,

Skulle detta förslag genomföras så är det väl sen bara en tidsfråga innan grundskolan går samma väg och om ungarna ändå går i skolan när det är sommar så kan man ju ändra semesterlagen också antagligen.För inte behöver vi väl ha semester när ungarna ändå går i skolan?

2010-07-22 @ 16:44:20
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0