Dags för lagstiftning?

Volvo lastvagnar gjorde förra året en förlust på 15 miljarder och åtskilliga tusentals anställda blev utan arbete. Då fick VD Leif Johansson en bonus på 1 miljon. Man orkar ta mig tusan snart inte kommentera girigbukarnas parasiterande.
Han har alltså 12 miljoner i fast lön, 4,9 miljoner i pensionspremie plus ytterligare 580 000 i bil och bostadsförmån och när då bolaget går back 15 miljarder så premieras han med 1 miljon pga kassaflöden och rörelseresultat under 4:e kvartalet. Betalade han Volvo de tre föregående kvartalen då? Nej sanningen är att girigbukarna hur dåligt företaget än går letar halmstrån för att få en anledning att plocka ut "lite" ytterligare med pengar. (Bidragsmotståndarna i Alliansregeringen gav ju också Volvo ett litet nätt bidrag på 1,1 miljarder förra året.)
Aftonbladet.

Precis detta letande är ju också vad som nu sker inom finansbranschen. Denna bransch som genom sin totala brist på verklighetsförankring och pengakåta finansvalpar orsakat folk runt hela klotet enorma ekonomiska tragedier. Nu arbetar de tydligen intensivt för att hitta sätt att kunna kringgå de regler som satts upp för att förhindra detta bonusmissbruk. Det är väl tur för dem att de inte verkar under Franska revolutionens tidsera för då hade de snart varit befriade från framtida "huvudvärk". Det är faktiskt nästan så att man längtar dit.
Nej men det är nog dags för fackföreningsrörelsen att i förhandlingarna med arbetsgivarna slå fast att allt utom fast lön skall tas bort, plus att det sätts ett löneskillnadstak på hur mycket det maximalt får skilja mellan löntagarnas minimilön och företagsledningens maxlön. Klarar de inte detta så bör lagstiftningen tas till. Det kommer att sluta med total anarki annars.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0