Kommunernas "överskott".

Lite mer reflektioner efter budgetinformationen i går morse. Det kom ett intressant uttalande från tjänstemannen angående ekonomin. "-generellt är inte kommunerna rika". Detta tål verkligen att sättas i relation till de uttalanden som kommer från Alliansregeringens representanter.
Man har ju hört bl.a. folkhälsominister Maria Larsson (KD) säga att kommunerna redovisar överskott och att detta skulle vara en anledning till varför regeringen inte behöver skjuta till några extra pengar.
Kommunalrådet Bo Bergsten (KD) ironiserade över att det av ngn underlig anledning fanns pengar till kommunerna från staten under detta året, men att det såg osäkert ut de kommande åren. Och kommentarerna som följde var att vi kanske skulle ha val varje år så hade kommunerna haft det bra.
Kommunerna får ju heller inte lägga en underfinansierad budget vilket gör att Alliansregeringen sakta men säkert kan "svälta" dem, som de gjort allsedan de kom till makten. Det var ju en av deras första åtgärder att frysa den indexerade uppräkningen av statsbidragen. Anledningen är väl att de nu vill framhäva sig själva istället som "barmhärtiga samariter" när de pytsar ut lite pengar då och då. Pengar som inte räcker men som framställs av Alliansen som stora satsningar. Naturligtvis kommer det i förlängningen att leda till kommunalskattehöjningar över hela landet, skattehöjningar som "slår rätt" enl. Alliansens synsätt då de minst bemedlade alltid drabbas hårdast.

Ett "modernt" soppkök.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0