Dubbelbottnad Borg! Och enkelriktad.

Anders Borgs budget är ingen överraskning för mig. En och samma politik vare sig det är hög eller lågkonjunktur. Sänkt skatt!
Två ggr har de nu lyckats lura svenska folket att ge dem förtroendet att regera Sverige, någon ytterligare gång lär det inte bli. Nu kan de inte längre skylla på gamla sosseregeringars fel och brister nu är det deras egen tidigare politik som ligger till grund för utfallet. Undantaget var väl Annie Johansson (C) som hänvisade till en 50%-ig ökning av vindkraften under förra året som ett bevis på att Centern skulle vara det gröna partiet i riksdagen. Vad hon inte talade om var att denna ökning berodde på tidigare ickeborgerliga regeringars beslut.
Smått roande var det att höra Anders Borg hävda sin egen förträfflighet gällande ansvaret för statsfinanserna. Han visade på hur illa det kan gå genom att peka på Grekland, Spanien och Irland. Detta Irland som för några år sedan hyllades som EU's "Golden valley" när man genom kraftigt sänkt företagsbeskattning kortsiktigt lockade företag att etablera sig på ön. Idag ser vi att inte heller detta hjälpt, men inte hörde jag Borg ens antyda att sänkt skatt inte var någon lösning ändå. Nej han visade på hur väl Sverige stod sig i konkurrensen tack vare Alliansen.
I nästa andetag så menade han att några ytterligare reformer inte gick att genomföra nu p.g.a. att vi först måste komma tillbaka till överskott i ekonomin. Något vi kunde haft trots krisen om inte Alliansen genomfört sina skattesänkningar. Så man får väl förmoda att han trots allt anser att de varit oansvariga nu då som fört Sverige från överskott till underskott.
Beträffande arbetslösheten så har han ingen politik fortsättningsvis heller. I god moderat anda så överlämnar de detta helt och hållet på marknaden att sköta. Inga pengar för att stötta de arbetslösa har han heller, enbart pensionärerna får lite extra i form av skattesänkning. Sjukförsäkringen kunde han nu tänka sig att diskutera med oppositionen genom att utreda frågan. Att de slår sönder hela tillvaron för de som under tiden drabbas bryr han sig inte om överhuvudtaget. Det blir ju alltid några fel när man genomför stora reformer, som de säger. Cynism säger jag.
Och kommunerna får mer än halverat statsbidrag nästa år. Från 17 miljarder ner till 8. Från början var det menngen att de endast skulle få 5 miljarder men tydligen råkade "godheten" ha ramlat över Alliansen så de lade till ytterligare 3 miljarder. Säkerligen kommer detta att leda til ett antal kommunalskattehöjningar runt om i landet. Något som inte bekymrar Alliansens företrädare eftersom det värst drabbar de med lägst inkomster. Helt i linje med Alliansens tidigare enorma förmögenhetsomflyttning från massan till "toppen". Sänkta inkomster för staten genom skattesänkningar leder till ökade kostnader för kommunerna vilket drabbar kommuninnevånarna. Samma omvända Robin Hood politik över hela linjen. Men folket köpte detta tack vare några hundralappar i jobbskatteavdrag. Arbetslinjen? Tillåt mig skratta!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0