Bäst i klassen?

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har länge hävdat att de varit ”bäst i klassen” när det gällt att ta landet genom den finansiella kris som sköljde över världen. Återhållsamhet, som de kallade att ta ansvar för landets finanser ledde till en orimligt snabb ökning av arbetslösheten vilket också kritiserades av EU och internationell expertis. Det var detta ”ansvar” att lägga över bördorna på enskilda istället för att landet som helhet tog ansvar som åstadkom denna trista utveckling.

Nu kom också Teknikföretagen med en varningsklocka häromdagen som sade att av de ca 65 000 jobb som försvann under krisen så är det 50 000 jobb som aldrig kommer att komma tillbaka. Tydligen hjälper inte arbetslinjen då, eller hur skall man tolka det?

Nu visar det sig också i en artikel i Dagens Arbete att den Tyska ekonomin går som tåget. Detta Tyskland som var så otroligt osmarta enl. vår Svenska Allians att de införde både skrotningspremier och bidrog med pengar till permitteringsavtal för att industrin skulle kunna behålla sin kompetenta personal och på så vis stå beredd att omedelbart få full fart på hjulen när konjunkturen vände.

Jag citerar en del ur Dagens Arbetes artikel:

 

”Höglönelandet Tyskland – inte låglönenationen Kina – är världens största exportnation och exporten vilar till stor del på tillverkningsindustri. För de senaste tolv månaderna uppgår det tyska överskottet i handeln med omvärlden till 207 miljarder dollar. Kina är näst bäst med 179 miljarder.

Länder som till stor del avvecklat sin tillverkningsindustri och i stället förlitat sig på den finansiella ekonomin – som USA och Storbritannien – visar å sin sida katastrofala siffror.

Visserligen drabbades industrin i Tyskland hårt av finanskrisen. Men den tyska regeringen gick in med omfattande stödpaket bland annat till fordonsindustrin. Staten betalade ut skrotningspremier till den som bytte bil och pytsade dessutom in pengar i Kurzarbeit – ett permitteringslöneavtal mellan facket och arbetsgivarna.”

 

Så frågan är kanske om vi fortfarande kommer att vara bäst i klassen när vi åter är inne i en högre konjunktur? Eller kommer vi att sjunka och bara behålla de negativa konsekvenserna i form av fortsatt hög arbetslöshet etc?

Har Reinfeldt och Borg kanske ropat hej redan innan de kommit över bäcken?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0