Lomma Eternit, en skamfläck även för fackföreningsrörelsen!

Uppdrag Gransnings reportage om Lomma Eternit och arbetsskandalen där företaget fortsatte verksamheten trots att man själv redan 1962 konstaterade att asbesten ledde till asbestos och cancer lämnar mycket i övrigt att önska för alla inblandade parter.
Att kapitalägarna med berått mod låter arbetarna gå mot en säker död eller invalidisering där endast profiten räknas vet vi sedan länge. Exemplen återkommer hela tiden.
Men när man ser fackets agerande i frågan så undrar man hur någon överhuvudtaget kan försvara den fackliga konstruktionen som den ser ut idag. Den som lokalt arbetade för att ta tillvara de skadade och dödade arbetarnas och anhörigas intressen kördes över av Leif Olsson och Fabriksfacket (som det då hette) och fråntogs helt enkelt sitt uppdrag. Detta i sig är mycket märkligt för när jag talade med vår ombudsman och frågade om inte han kunde agera i en förhandlingssituation så svarade han att han inte fick det om inte klubben lokalt bett om det. Så hur förbundet kunde gå in och ta över förhandlingar om inte klubben bett om det i Lommafallet luktar mycket illa. Ser man sen till vad överenskommelsen till slut innebar och att facket t.o.m. vägrade kommentera det, ja då luktar det ännu mer. Reformera facket, men framföralt se till att åklagare och polis är skyldiga att utreda sån här brottslighet. Ansvarsfrågan ligger hos företagsledningen och med den omfattande dokumentation och bevisbörda som redovisades i programmet så är det en rättsskandal. Precis lika allvarligt som terrordådet i Norge. Där mördades knappt 100 personer, i Lomma var det betydligt fler. I Lomma har också förbrytarna tjänat stora pengar på det! Så vem som är Nordens genom tiderna värste massmördare låter iaf jag vara osagt!
Uppdrag Granskning.


Kommentarer
Postat av: Tommy Nordström

Jag är lommabo och vuxit upp med eterniten. Att jämföra eterniten med terrordådet i Norge är lite väl magstarkt för mig. Eternitfabriken målades i helsvart av Janne Josefsson och inga gråa nyanser tilläts. Jag umgås med några gamla tjänstemän på eternitfabriken och de säger att de jobbade hårt med säkerheten på fabriken så när den lades ner var det godkända värden av asbestdamm i fabriken. Att de framställs som förbrytare gör dem både förbannade och bittra.

Från och med 1960 var det mycket renare i fabriken. Att många blev svårt handikappade och dog i förtid är beklagligt. Själv var jag god vän med "pilotfallet" i rättegången, Eskil Andersson. Det kan noteras att rökning förvärrade sjukdomen många gånger.

Den stora skandalen var att svenska asbestskadade arbetare fick en struntsumma till ersättning för sina skador till skillnad från danska arbetare som fick en rejäl ersättning. Det skulle vara intressant att se hur spelet i domstolarna gick till.

När jag arbetade som guldsmed på Guldvarubolaget i Malmö använde vi asbestskivor som lödunderlag och flera guldsmeder fick den första symtomen av asbest som kallades plack. Som sagt, många brancher drabbades av asbest.

Slutsatsen är, att fullt så jävligt som Janne Josefsson säger var det inte.



Tommy från Lomma



2011-10-31 @ 20:12:30
Postat av: Ove Nordström

Tack för kommentaren Tommy men det du tycker är "beklagligt", att många dog och blev skadade tycker jag är för djävligt! Bedriver man verksamhet där andra människor riskerar att skadas så verkar det för mig väldigt svårt att kunna slippa undan ansvaret för detta, särskilt som man i Lomma fallet visste om riskerna. Då är det medvetet!

Annars var det mest fackets agerande jag kritiserade. Dem som dessutom är avlönade av arbetarna för att de skall tillvarata deras intressen. Lika mycket för djävligt det också!

2011-10-31 @ 22:18:28
URL: http://ovenordstrom.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0