Facket tar fel strid!

Avtalslöst tillstånd råder och det talas om konflikt på arbetsplatserna. Facket kräver 3,7% och erbjöds 2,2%. Självklart måste man säga nej till detta när inflationen ligger på 3% och månglarna i företagsledningarna förser sig långt utöver dessa siffror. Alla pengar tas ju ur samma kassa!
Men att idag börja skramla om konflikt för 1,5% skillnad verkar ju enbart löjligt om man sätter in det i ett större sammanhang.
Hur mycket har inte vissa av löntagarna redan förlorat på allianspolitiken? Det är för dessa facket borde tagit striden! Och detta borde man gjort med en politisk generalstrejk redan 2007 när alliansen började förstöra både a-kassan och sjukförsäkringen. Då skulle man tagit striden, inte nu. Då hade det också varit en solidaritetshandling, nu vill man strejka för egenintresset.


Kommentarer
Postat av: Jan Wiklund

Nånstans måste man börja!!!



I ett samhällsklimat där strejk är ett fult ord är det tacknämligt att man över huvud taget strejkar. Att vi kunde få en förnuftig regim 1932 som började förändra samhället i förnuftig riktning berodde på att svenska arbetare på 20-talet var de mest strejkbenägna i världen. De tog konflikter i sån grad - ofta om femtiöringar - att kapitalet såg sig tvunget att kompromissa.



Strejker lönar sig ytterst sällan i kronor. Det som lönar sig är att arbetarna sätter sig i respekt. Vilket i nästa omgång ger politisk utdelning. Se Charles Tilly & Edward Shorter: Strikes in France 1830-1970, den kanske längsta och mest utförliga dokumentation som finns.

2011-12-09 @ 12:56:42
URL: http://www.folkrorelser.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0