Lögnaren Borg!

I efterdyningarna till Carema-skandalen och den vanvård som visat sig bedrivas där så framkom det också att ägaren, riskkapitalbolaget Triton undvek att skatta för vinsterna i Sverige. Detta genom att låna ut pengar från skatteparadis till Carema i Sverige med hög ränta som Carema sedan kunde dra av.
Anders Borg gick till häftig attack mot förfarandet i media och lovade att han skulle sätta stopp för detta.
Nu har det genom tidningen Veckans Affärer framkommit att  Borgs utspel enbart var ett spel för gallerierna.

Krister Andersson, näringslivets skattesakkunnige på Svenskt Näringsliv, tillika medlem av regeringens Företagsskattekommitté menar att metoden är en medveten strategi från regeringen för att locka utländskt kapital till Sverige.

Även skatteverket har varit fullt införstådda med agerandet enligt skatterevisor Börje Noring, Skatteverkets expert på räntesnurror. ”Ränteavdrag är en omhuldad rättighet. Och det är undantag att denna struktur inte används, oavsett köpare och oavsett bransch”, säger han.

Roger Persson Österman, skattejurist på revisionsbyrån Ernst & Young säger att: ”I stort sett alla företag som går in i Sverige gör de här avdragen”.

Och samtidigt som finansministern säger att han vill begränsa avdragsmöjligheterna har han initierat en utredning om de statliga AP-fondernas verksamhet, som styrs av just finansdepartementet. Den handlar bland annat om huruvida fonderna, som är stora riskkapitalinvesterare, ska få investera ännu mer i riskkapitalfonder, som ju enligt Borgs retorik är skurkar.
Som om detta inte var nog så uppger Veckans Affärer att samtliga bolag som köpte Apotek när Alliansen avreglerade dessa var riskkapitalbolag.
Det är ungefär som när Borg påstod att han skulle stoppa de vildsinta bonusarna i statliga företag. Den enda konkreta åtgärd regeringen vidtagit är att underlätta för statliga bolag att också kunna dela ut generösa bonusar.
Moderaterna går ju dessutom från och till Kreab (som på skattebetalarnas bekostnad hanterade Caremaskandalen i media), Triton och Carema om vartannat (vem har egentligen gett mest i partibidrag till Moderaterna?).
Tror ni fortfarande på Moderaternas pladder om att de är ett arbetarparti?
(Källfakta: Veckans Affärer)
Illustration: Tord Andersson Lidköping


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0