Facket har spelat ut sin roll i lönebildningen!

Vad grundar jag då ett sådant påstående på? Jo flera saker. Bl. a. att skillnaderna mellan den ekonomiska "eliten" och vanliga löntagare ökat från att "eliten" 1980 hade 9 industriarbetarlöner till att 2007 ha 51 industriarbetarlöner. Då har S regerat under 23 av dessa år.

Hur har denna utveckling då kunnat ske i Sverige med den "starka" fackföreningsrörelse vi sägs ha? Ja jag stavar själva grundproblemet till EU. Detta EU som både S och fackföreningsröreksen vilseledde "vanliga" löntagare att tro att det var det bästa för dem. Nja, så var det väl inte riktigt kanske, de snarare skrämde folk att tro att det skulle bli horribelt dåligt här om vi inte gick med. Vilka som fått det bättre är ju ganska tydligt idag om man ser till löneutvecklingen ovan.

I dagens papperstidning av Aftonbladet redovisades också högavlönades inkomstförbättringar under 2009. Det låg på 40, 50, 60, 70, 80 ja ända upp till 1000%. Det är bl.a. chefer som ingår här. Dessa chefer som 2009 gav löntagarna rena skitavtal och t.o.m. krisavtal där facket då tyckte att de var så bra på att ta sitt samhällsansvar. Samma fackföreningsledare är sedan också styrelseproffs och deltar i beslut som leder till orimliga bonusavtal och pensionsförmåner till cheferna, naturligtvis mot ett fett arvode. Samhällsansvar?

Nej, facket har definitivt spelat ut sin roll i lönebildningen när man ser vad de (inte) lyckats åstadkomma de senaste 30 åren. Sen talar man i media om att man vill minska klyftorna????????????

Facket tar ju idag aldrig heller till strejkvapnet för att försöka åstadkomma någon förbättring och snart har de väl inte rätt till det heller om EU får som de vill. När man ser utvecklingen som varit så undrar man verkligen hur mycket mer fel det måste gå för att de skall göra det? Ja Kommunal försökte ju en avtalsrörelse tills Göran Persson gick in och avbröt (inofficiellt) och Kommunals strejk visade sig ge ingenting i stort sett. Jo förresten, landstingen och kommunerna tjänade pengar på det. Kanske var det därför det strejkades rentav?

Orsakerna är alltså EU med frisläppandet av kapitalförflyttningar, marknadsekonomiska krafter och den "interna" globalisering som här sker i sann nyliberal anda med marknaden som prioriterad före individen. Inte konstigt att det spårat ur. Detta tror jag också är den stora orsaken till Socialdemokraternas totala kollaps. EU är inte förenligt med de fackliga och socialistiska värderingarna. Därför vore det enda rätta att vi gick ur EU och köpte ett handelsavtal likt Norge och därmed också sköter våra interna angelägenheter själva. Annars lär vi aldrig mer se röken av den svenska modellen och de trots allt någorlunda normala skillnader som då rådde mellan hög och låginkomsttagarna. Sossarnas kris tror jag för övrigt kommer att bestå så länge de är fortsatt EU positiva. Varför skall folk rösta på en "light" version av ett borgarparti?

Mitt förslag är därför att vi lämnar EU och köper ett handelsavtal och att sen facket och arbetsgivarna med staten som huvudman sätter sig ner och värderar varje yrke och sysselsättning för sig och att det därefter är företagsledningarnas löneglidning som sätter normen för alla de övriga också. Men börja då med att gå tillbaka till 1980 års löneskillnad mellan ekonomisk elt och löntagare. Då kan vi värderai arbetsinsats istället för spekulation! Sen kan facket ägna sig åt arbetarskydd och andra arbetsrättsliga frågor och enbart justera ev. felaktigheter som kan ha uppstått i arbetsvärderingen. Det vore iaf ett litet steg mot en mer demokratisk ekonomi. Förhandlingsvägen måste väl nu anses bevisat oduglig!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0