Sommestad briljerar igen!

Lena Sommestad är verkligen en Socialdemokrat jag högt respekterar. Idag har hon återigen ett mycket bra blogginlägg gällande S förhållande till RUT avdraget i sin skuggbudget.

Citerat ur bloggen: "Det blir en debatt som i sin ytlighet  rundar det grundläggande problemet: att många hushåll i Sverige har svårt att få livet att gå ihop, med ansvar för både jobb och hem och familj. RUT är ett litet och marginellt försök att komma till rätta med problemet. Frågan som vi som socialdemokrater bör ställa är inte ”för eller emot RUT?” Frågan vi bör ställa är: hur ser problemet ut och hur kan det lösas? Låt oss ta sats i historien:
Det stora bekymret med RUT, som är ett av borgerlighetens genuint egna bidrag till svensk välfärdspolitik, är att den liksom vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng bryter sönder denna hittills så framgångsrika svenska välfärdsmodell, genom att ersätta generell politik, riktad mot alla hushåll, med selektiva subventioner."

Det jag beundrar mest i denna artikel av Lena är just viljan att lokalisera grundproblemet och försöka komma tillrätta med det. Det händer inte så ofta längre i svensk politik. Istället försöker man med ideologiska förtecken förändra saker till sin egen ideologiska fördel oavsett om det behövs någon förändring eller inte. Man påstår att det finns problem och utan att ta hänsyn till remissinstansernas synpunkter så genomförs förändringarna ändå. Alltför många viktiga beslut tas med ytliga argument idag tycker jag. Härav minskar också förtroendet från folket för det politiska systemet.
Så politiker i Sveriges riksdag oavsett partifärg, ta gärna till er av Lenas frågeställning även i alla andra frågor så tror jag att vi får ett betydligt bättre "klimat" i hela landet. Synd att det inte är möjligt med ett delat partiledarskap mellan Lena Sommestad och Jonas Sjöstedt, det hade varit en oslagbar kombination tror jag.
Lena Sommestads hela blogginlägg här.

Hur ser problemet ut och hur kan det lösas?


Fotograf: Anders Löwdin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0