Offentliga löner höjs med 6,3%!

Så är fallet i Tyskland. De konservativa där har tydligen förstått vad inte fackföreningsrörelsen har förstått här hemma i Sverige.
Nedanstående är saxat ur Kommunalarbetaren.

" Cirka två miljoner offentliganställda i Tyskland, bland annat förskolepersonal, har fått ett nytt avtal. Det tyska fackförbundet Verdi slöt i lördags kväll en uppgörelse med den tyska staten som innebär löneökningar på 6,3 procent på två år.

– Detta är ett anmärkningsvärt resultat, säger fackförbundets ordförande Frank Bsirke till Verdis hemsida.
Den senaste tiden har strejker i den offentliga sektorn avlöst varandra, bland annat lade anställda i tyska förskolor ner arbetet i Mecklenburg-regionen, uppger den engelskspråkiga tidningen The Local. Även renhållningsarbetare och sjukhusanställda har strejkat.
Frank Bsirke säger också, enligt Verdis hemsida, att det är tack vare de strejkande avtalet blev framgångsrikt.

Verdi hade krävt 6,5 procent i löneökningar, något som Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich ansåg var orimliga krav. Efter lördagens uppgörelse, inte långt från de ursprungliga yrkandena, säger Friedrich:
– Vi vill ge de offentliganställda rättvisa löner, enligt tidningen The Local.
Lönerna höjs i tre steg: Först med 3,5 procent från och med den 1 mars i år, sen höjs lönerna ytterligare två gånger, med 1,4 procent i januari respektive augusti 2013.
Avtalet innehåller också 29 dagars semester upp till 55 år och de som är äldre får 30 dagars semester."

Nya (S) logon? S som i Stureplan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0