Ylva Johansson (S) skjuter över målet!

Att sossarnas kris är allvarlig (för dem) torde nog alla hålla med om när detta tidigare 40% parti nu tycks ha fastnat runt 25% i opinionsmätningarna. Detta gäller ju då riket, lokalt är man på många ställen kvar på 40% nivån som i ex. Lidköping.
Ylva Johansson som varit en av de mer etablerade socialdemokratiska politikerna i riksdagen är nu allvarligt bekymrad och ger då även en känga till Håkan Juholt. Härmed anser jag att hon skjuter kraftigt över målet.
Sossekrisen är ingen kris som uppstått i och med valförlusten 2006. Det är heller ingen kris p.g.a. Moderaternas "förträfflighet". Nej det är en kris som sträcker sig många år bakåt i tiden och det allvarligaste missgreppet S gjorde var när man släppte kapitalet fritt i sin iver att ansluta Sverige till nyliberalismens "Mecka" som då hette EG. Detta hör man ju också från många sossar inom både parti och fackföreningsrörelse. Vad som däremot förundrar en är deras totala uppgivenhet för att kunna åstadkomma någon förändring.
Man rycker på axlarna och säger "vad gör man" istället för att kavla upp ärmarna och ta debatten inom rörelsen.
Göran Persson sa många ggr att "-marknaden är en usel herre men en utmärkt tjänare". När han uttalade detta så var det enbart ett spel för galleriet. Han var ju naturligtvis medveten om att de redan gjort marknaden till herre men i och med att han då ej längre hade några verktyg för att åter sätta sig själv som herre över marknaden så blev det enbart tomma ord. Något som väljarna blev succesivt medvetna om i takt med att klyftorna ökade i samhället trots att S satt på regeringsmakten.
Där har vi enl. mig sossarnas kris i ett nötskal!
Men vad gjorde Ylva Johansson under GP:s tid då hon faktiskt själv ingick i regeringen som minister? Var fanns Ylva Johanssons kritik då, när klyftorna ökade? Nej då var det tyst. Orsaken till detta var väl att så länge de faktiskt hade väljarnas stöd så var man oförmögen att se (medvetet eller omedvetet) bristerna som blev resultatet av deras tidigare politiska beslut. Så länge det gick så gick det och kanske trodde man på något slags mirakel om att folk ändå skulle inse att borgarpolitiken skulle vara ännu sämre?
Vad man måste inse från S sida är att det inte går att föra en solidariskt rättvis politik om man inte återigen sätter sig som herre över kapitalet. Men finns dessa ambitioner inom S idag? Jag tror faktiskt inte det, tyvärr. Och härmed kommer sossarnas kris att bestå. Jag hoppas innerligt att Jonas Sjöstedt (V) kommer att klara att visa väljarna på detta och att ett växande Vänsterparti kan få upp ögonen på sossarna så att de återigen kommer med på den solidariska båten för hela Sveriges väl och ve!
Ett halmstrå för S vore att den europeiska krisen förvärrades ytterligare och helt enkelt brakade ihop och att man då kan återta makten över ekonomin. Att dagens sossar skulle erkänna sitt misstag med sin EU-iver är nog för mycket att hoppas på, därtill ligger det nog fortfarande för nära i tid!


Kommentarer
Postat av: Hannu

Att bli "herre över kapitalet"? Vad är det för socialdemokratiska illusioner?



Det som krävs är att bryta nacken av kapitalet. Men det är ju "kommunism", gubevars...

2012-01-02 @ 09:47:12
URL: http://antisystemiskdebatt.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0