Dags att certifiera företagare och företagsledare (VD)?

Att det finns folk som definitivt inte borde ha med folk att göra men ändå hamnar i ledande befattningar eller än värre som egna företagare kan nog de flesta skriva under på, inte minst facken.
I de flesta andra positioner i samhället skall man ha behöriga utbildningar, även som anställd, vilket ter sig som självklart för de allra flesta.
Att man som egenföretagare gör som man vill är också lika självklart. Men om man är egenföretagare med anställd personal borde det vara dags att ställa krav om en cerifiering, eller ett slags körkort för företagare?
Det har nog aldrig varit så aktuellt tidigare som det är nu. Det senaste exemplet från Ölands Djurpark bekrätar ju också detta om något.
Många andra exempel hör (läser) man om snart sagt varje vecka. Det är företagare som hotar att flytta hela verksamheten om de inte får bryta mot de regler och avtal vi har genom att sparka anställda som "de själva" av någon outgrundlig anledning anser obekväma. Det kan vara företagare med spritproblem, oseriösa hantverkare m.m m.m.
Det är inte acceptabelt i Sverige 2012 att detta får ske!
Att vem som helst skall ha rätt att bli företagare är ju självklart. Men om man skall anställa så bör det ställas krav eftersom man då tar på sig ett ansvar. Och med dagens försämrade trygghetssystem så är det helt oacceptabelt att anställda skall råka ut för dessa nyckfulla oansvariga företagare.
Men även för alla som vill anlita någon kan det i förlängningen vara bra då man troligen hellre anlitar någon med anställda för att slippa råka ut för fenomen i form av fuskbyggare och andra mer eller mindre oseriösa egenföretagare. Då vet man iaf att om man har anställda så finns det ett visst mått av seriositet i verksamheten.
Dessutom blir det ju ett lyft för den majoritet av seriösa bra företagare vi trots allt har i landet. Men det kräver också att man kan plocka tillbaka certifieringen (körkortet) från dem som inte sköter sig, så att det inte blir som med läkarlegitimationerna som verkar omöjliga att bli av med när man väl fått dem.
Så lyft gärna fram denna fråga i riksdagen från Vänsterpartiet! Det är hög tid att gå på offensiven!
NLT, NLT
"Tomtar" som inte sköter sig gör ingen glad!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0