Gratis kollektivtrafik.

Fler och fler kommuner inför nu gratis kollektivtrafik. De flesta tror att det är omöjligt kostnadsmässigt, men i Avesta visade det sig att merkostnaden i slutändan blev endast 40 000 kr. Med tanke på att man redan betalar 22-23 miljoner till Dalatrafik så är det ju närmast att betrakta som felräkningspengar.
Anledningen till att merkostnaden blir så ringa är att man sparar in pengarna på alla skolkort o.s.v. som inte längre behövs när kollektivtrafiken är gratis.
Så nu har vi lämnat en motion till Götene kommunfullmäktige om att utreda möjligheten att göra detsamma även här.
 
 

 

Motion till Götene kommunfullmäktige:

Gratis kollektivtrafik-åkande.

 

 

Götene kommun har på olika sätt försökt stimulera till ökat kollektivtrafik-åkande, dels genom ungdomsrabatt och nu föreslås gratis kollektivtrafik för alla över 75. Vällovligt i all ära, men det dyker nu upp exempel runt om i landet där komuner genom Vänsterpartiets initiativ tagit det hela några steg längre och faktiskt infört en helt gratis kollektivtrafik, exempelvis Kiruna. Ett annat exempel är Avesta, där visade det sig att det som alla trodde var omöjligt endast kostade 40 000 SEK mer på ett år.

Avesta betalade redan 22-23 miljoner till Dalatrafik och ovanpå detta skulle kommunen hålla med skolkort och skolskjuts. Detta slapp kommunen i och med att kollektivtrafiken gjordes gratis och därmed blev merkostnaden också så blygsam.

 

 

Med anledning av detta föreslår Vänsterpartiet därför att:

Kommunen utreder möjligheten att införa gratis kollektivtrafik för alla inom kommunen och vilken eventuell merkostnad det skulle bli här med hänsyn till de besparingar som då kan göras på skolkort med mera.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0