Modifierat Vänsterpartiförslag har nu majoritet i riksdagen.

Först var det S som tog till sig Vänsterpartiets förslag om att slopa sjuklönekostnaden för småföretag. Nu har även kådisarna tagit detta till sig och kanske FP. Därmed finns det en klar majoritet i riksdagen för att rösta igenom detta, om det inte varit för alliansen och Moderaterna. Småpartierna i alliansen har ju gapat upp sig tidigare i olika frågor. Minns kådisarna och sjukförsäkringen. Men när det blev omröstning i riksdagen så la man sig platt för Moderaterna och därmed fanns det ingen majoritet kvar för att få till de nödvändiga förändringarna.
 
Beträffande sjuklönekostnaden så har ju Vänsterpartiet sedan gammalt haft förslaget om att helt slopa sjuklönekostnaden för småföretagarna. Anledningen är väldigt logisk. Om du arbetar som ensamföretagare och får ett behov av att anställa pga av ökad orderingång så är det idag ett väldigt vågspel för dessa.
Vad händer om du anställer en person som råkar bli sjuk? Jo du har då löneansvar för både dig själv plus den anställde under första sjukveckan (idag två veckor). Du får alltså jobba för två om du skall kunna behålla marginalerna. Det säger sig självt att i det läget så arbetar du kanske mer än vad som är nyttigt innan du vågar anställa någon. Det är denna tröskel som Vänsterpartiet vill få bort.
 
Socialdemokraterna nöjer sig med att slopa den andra sjuklöneveckan. De kan väl inte ta ett vänsterpartiförslag rakt av antagligen, så de har de kompromissat med sig själva (igen) och hamnat mittemellan som vanligt.
Till sossarnas förslag har nu då även kådisarna anslutit sig och FP kan nog tänka sig detta också men tvekar lite ännu.
Hur det än blir till slut så visar det återigen den viktiga skillnad som Vänsterpartiet gör! Vänsterpartiet tar ofta fram bra förslag som sedan genomförs. Problemet är att media allt som oftast ger andra cred. för vår politik.
Men det kommer att vända det är jag övertygad om.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0