Rök ej, men lukta gärna skit!

"Kommunstyrelsens arbetsutskott tog i dag ett beslut som innebär att det blir förbjudet att röka på kommunens mark som är i anslutning till kommunala verksamheter.
Dessutom skall doftfria kemiska produkter användas." Så står det i Lidköpingsnytts artikel.
 
Fullständigt krontokigt som jag ser det och det har också lett till att mina "vanliga" motståndare i kommentarsfältet gått igång. Hade jag nu skrivit där att det var ett bra beslut så hade de ändå varit tvärtemot, men då hade säkerligen "staten vet bäst" argumenten kommit istället.
Självklart skall man ta hänsyn till att det finns allergiker och astmatiker i samhället och det görs också. Men den enda avsikten Lidköpings beslut har är att begränsa rökningen. Sen har man lagt till att doftfria kemiska produkter skall användas men detta är ju enbart ett spel för galleriet.
Tycker det var bra med rökförbud i offentliga lokaler men att börja med restriktioner utomhus är ju direkt korkat. Man silar mygg och sväljer kameler.
Inte ett ord om begränsningar av bilismen, inte ett ord om att gräsytor och ex björkar bör minskas i tätorten.
Dessutom finns det många andra orsaker till allergi och astma än de som räknades upp i Lidköpingsnytts artikel.
Barn som sover i nymålade rum löper ex 50% större risk att drabbas av allergi. Fuktiga rum är också en riskfaktor och sen det faktumet att barn till allergiska föräldrar löper 25% risk att drabbas av samma åkomma. Inte tror jag någon skulle komma på tanken att förbjuda allergiker att skaffa barn p.g.a. detta? Men rökarna skall mobbas.
Rökarna är ju i sig själva offer på sätt och vis för våra rikspolitikers feghet att inte våga göra något för att minska rökberoendet. En bra första åtgärd vore ju att endast tillåta försäljning av cigaretter o dyl. på systembolaget. Där vet man iaf att legitimationskravet levs upp till. Detta fungerar ju bristfälligt i den övriga handeln.
Dessutom är det ju rökande gravida kvinnors barn som löper stor risk att drabbas av allergi eller astma.
 
Europakonventionen för mänskliga fri och rättigheter har också slagit fast att rökning är en mänsklig fri och rättighet. Denna konvention är också antagen av Sverige. Är det då rimligt att införa lokala restriktioner på allmän plats utomhus? Varför inte överallt i.s.f? Nej detta liknar överförmynderi.
Varför inte lokalt i Lidköping föreslå ett förbud för användande och försäljning av allt vad parfymerade produkter heter? Det skulle troligen göra större skillnad för allergiker än det usla beslut man nu tagit!
Då kanske försäljningen av klädnypor kunde gå upp iaf.
 
Och vem kom på tanken ens att reningsverket skulle byggas över?
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0