Vad gör jag för miljön?

Den frågan brukar man få i debatten titt som tätt om man inte håller med alarmisterna. Men faktum är att man trots allt fått något gjort över tid även om man inte är något perfekt exemplar personligen vad det gäller allt. Men vi har tidigare reducerat vår oljeförbrukning med ca 175 m3/år i våra boendeföreningar här i byn.
Och idag presenterade regeringen en plan för klimatarbetet framåt som innehöll frågan om förbud för att sälja nya bilar med fossilbränsledrift från 2030.
Detta motionerade jag om 2012 första gången till Vänsterpartiets kongress och 2016 en andra gång. Partiet lyfte ju också detta i förhandlingarna med regeringen förra mandatperioden. Så det känns ju lite extra kul att se detta bli verklighet nu. En extrakaramell att suga på under julen.
 

Motion till Vänsterpartiets kongress 2012.

 

Vad vill Vänsterpartiet? Denna fråga dyker allt som oftast upp och svaren är ofta visioner om en framtid och mer sällan konkreta förslag.

I exempelvis debatten om de sk. jobbskatteavdragen så är vi emot utan att konkret presentera något egentligt motförslag. Om vi istället för att enbart säga nej sagt att vi är för lägre skatt för de med de låga inkomsterna men allra helst ser en omfördelning av inkomster från de högsta till de lägsta så tror jag att det omedelbart gör en skillnad för väljarna.

Ett annat exempel är drivmedelsbeskattningen och energibeskattningen där en höjning alltid slår hårdast mot våra egna väljargrupper, som vi istället borde prioritera. Att hänvisa till att vi gör andra åtgärder som kompenserar är inget som går hem hos folk i gemen, det blir krångligt och mindre trovärdigt. Om man istället inför ett förbud mot försäljning av fossilbränsledrivna bilar efter ett visst årtal (ex. 2020-2025), så fasas fossilbilarna ut på sikt och ingen tvingas ställa bilen p.g.a. att de inte har råd att tanka. Ett ännu bättre alternativ hade ju varit ett Sverige som delade kakan på ett rättvist sätt, men det är väl närmast att betrakta som en utopi i det samhällssystem vi nu har och som går i rakt motsatt riktning.

Ytterligare ett exempel är när man i Västra Götaland var med och anställde en ny regiondirektör med en lön på 170 000 kr/mån. Här sitter vi med i styret av regionen och då måste det klart framgå att Vänsterpartiet tydligt tar avstånd från detta. Vi är ett parti som vill minska klyftorna i samhället och dela vår gemensamma kaka på ett betydligt rättvisare sätt än vad som idag är förhållandet och detta måste synas i besluten.

Det finns säkerligen mängder med exempel att leta fram om man vill och detta vill motionen så långt som möjligt försöka motverka fortsättningsvis.

 

 

Motionen föreslår därför att: Partistyrelsen tar fram riktlinjer med exempel (eller en mall) för att det klart och tydligt skall synas att Vänsterpartiets politiska målsättningar om ett jämlikare samhälle, såväl ekonomiskt som socialt klart skall framstå i varje politiskt fattat beslut eller förslag.  

 

Vänsterpartiet Götene

genom

Ove Nordström

 

Från regeringen idag.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0