Vänsterns "Obama" lämnar.

Ny partiledare idag och troligast blir det Nooshi Dadgostar som tar över, även om valet i skrivande stund inte gjorts ännu.
Lyssnade på Jonas tal och hur han påtalade de skillnader partiet gjort under hans ledning. För mig är han dock en stor besvikelse politiskt. Visst Jonas är en väldigt trevlig person, bra talare, lugn och saklig i debatten oftast, men politiskt har partiet under hans ledning inte åstadkommit några som helst systemförändrande åtgärder, endast små reformer på marginalen som glasögon till barn, busskort o.s.v. och det är väl bra för de som haft behoven. Problemet är ju att inget gjorts åt de felaktigheter som lett till att dessa behov uppstått och där har Jonas fulspelat enligt min mening.
Han släppte fram Löfven 2014 i en minoritetsregering med det ultimativa kravet att det skulle bli stopp för vinsterna i välfärden. Problemet var bara att Löfven i valrörelsen då uttalat att det låter sig inte göras. Hade S varit med på tåget då, så hade det låtit sig göras, för då ville även SD ha bort vinsterna ur välfärden. Men efter valet ändrade sig SD, troligen med en förhoppning att Alliansen då skulle ta makten med dem som passivt stöd. Det blev inte så för Alliansen hade ju uttryckligen sagt ifrån att man aldrig skulle regera med stöd av SD.
Detta gav dock en öppning för S och Stefan Löfven som också ändrade sig nu när de visste att det inte längre fanns någon riksdagsmajoritet för att ta bort vinsterna. Och på denna vaga grund släppte då V och Jonas Sjöstedt trots allt fram Löfven att regera med DÖ (decemberöverenskommelsen) och löftet om att vinster i välfärden skulle utredas för att ta fram en proposition som aldrig skulle kunna vinna majoritet i riksdagen.
På grund av detta fick S också klä skott för flyktingkatastrofen 2015 och utan möjlighet att få igenom något annat än budget, i övriga frågor styrde ju borgarna agendan men regeringen fick ta ansvaret.
Lika illa var det när V släppte fram Löfven efter 2018 års val. Man släppte fram en regering som skulle driva en mer borgerlig politik än Alliansen någon gång gjort ens under Reinfeldt. Och nu har vi den turbulens vi har i riksdagen med LAS.
Nej, det enda Sjöstedt åstadkommit under sina år, är att ha sett till så att S i väljarnas ögon får klä skott för den borgerliga politik som genomförs och genomförts, men utan att V och Sjöstedt själva blir ifrågasatta för det. Det finns något bra med att gå i opposition också. Och det är att då får de som driver politiken också ta ansvar för den. Och man kan föra fram sin egen politik i opposition och ge väljarna ett bra alternativ i nästa val. Men som man istället agerat så är det enbart att slå krokben på sig själv.
Så mitt minne av Sjöstedt som partiledare blir att det är skönt att det är över.
Obama fick fredspriset innan han tillträdde som president. Han ärvde fyra krig och lämnade efter sig sju. Han åstadkom heller inga systemförändringar i samhällsstrukturen, men han förde ju sig fint och uppträdde som borgarna vill att en statsman ska uppträda.
Därav min liknelse med Sjöstedt. Han har inte uppnått några som helsta systemförändringar, men han för sig bra och korrekt på ett sätt som borgarna uppskattar. Och S får ta skulden för den borgerliga skitpolitik som möjliggjorts av V. Tack vare detta har vi nu också fått ett konservativt block i riksdagen.
Så nej, jag medverkar inte i "vågen" över vad V har åstadkommit under Sjöstedts ledning!
Men lycka till i Hanoi Jonas.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0