Amen.

Kristdemokraternas "guru" i Skaraborg Holger Gustavsson slår sig för bröstet igen på Lidköpingsnytt. Man undrar ju om han verkligen tror på sig själv. Det verkar mer som att det är samvetet som tvingar honom att prestera något för de pengar han uppbär som Riksdagsman för han rabblar samma dynga om och om igen. Skulle gärna slängt in en motartikel men det faller inte i god jord att göra det mot Holger hela tiden har jag fått mig till livs. Hur som helst så undrar man ju varför Holgers rabblande överhuvudtaget presenteras som en debattartikel. Först lite egocentriskt skryt, som vanligt och sedan en lista med allt vad KD "vill" göra. Frågan är väl närmast vad "kan" de göra. Ja inte är det mycket enligt min mening iallafall. Vem minns inte att Holger ville sänka bensinskatten eller bygga ut E20, då stog han på barrikaderna minsann. Fast det var ju bara valrörelse då, som det sagts från Kristdemokratiskt håll i efterhand.
Jo Holger, du glömde säga AMEN.

Miljö-Stig

Stig Malm är ju en kontroversiell herre som uttalat en del klassiker. Man må tycka vad man vill om honom men jag tycker han gör sig bra i TV-soffan på morgonen som debattör och experttyckare.
I fredags tog han upp hur snedvriden debatten är angående miljöbilar då han sa att man borde lägga kraven på tillverkarna genom att det inte skulle få säljas bilar som drog mer än 0,2l / mil. Där tycker jag att han slår huvudet på spiken även om 0,2l är drastiskt långt (0,5l hade varit bra det) så är ju poängen att tillverkarna får över bollen till sig istället för att som nu konsumenten skall dra hela lasset.
Man kan ju hoppas att någon mer spann på den idén så att den realiseras i verkligheten också.

eight, nine, ten and......................

Jag fick en bra reaktion på min insändare till Lidköpingsnytt igår. Tydligen kokade det över rejält hos en KD anhängare för inlägget han gjorde var virrigt så det förslog. Får väl hoppas han inte var för långt till åren kommen för blodtrycket måste ha pressat ådrorna till bristningsgränsen. Äktenskapsbalken är väl den enda fråga som KD har kvar som profilfråga så det är ju inte så konstigt att man kämpar med näbbar och klor, det gäller ju kanske hela partiets överlevnad. Men vem skulle sörja om KD försvann? Det är väl kanske knappt 3,5%, övriga drar nog endast en suck av lättnad.
-Tänk om min granne hade tre fruar skrev han och trodde väl att jag skulle bry mig om detta på något sätt om så vore fallet. Men det var väl ett typiskt KD inlägg som visar vilken syn de har på våra fina kvinnor. Han kunde lika gärna frågat om min grannfru hade tre män, men så tänker man inte överhuvudtaget inom det partiet.
Mina grannar får leva precis som de vill inom ramen för de regelverk som omger oss alla. Varför skulle jag tala om för mina grannar hur de skall leva sina liv? Men ändå vill de hävda inom KD att de respekterar andra. Bullshit, det är moralisternas stora högborg och de visar inget annat än förakt för sina medmänniskor med sitt moralpredikande, enligt min mening.
Det är väl så att Torsten som han kallade sig har inget emot om hans granne har tre SAMBOS, på något annat sätt kan inte jag tolka hans virriga inlägg.
-Kristdemokraterna är ett kristet parti och står för äktenskapet mellan man och kvinna skrev han också. Jag såg ett program på TV förra veckan där två svenska präster (manliga) åkte till Canada och gifte sig. Är inte de kristna enligt denna Torsten då?
Nej att följa med i utvecklingen är nog inte KDs melodi och det kanske är detta som leder till deras fall till slut.
Jag lär inte sörja dem iallafall.

KD nere för räkning?

Vilket fantastiskt försvarstal från Kristdemokraten Annika Eclund på Lidköpingsnytt.  -Vi kristdemokrater respekterar andra människors och partiers åsikter i frågor som är viktiga för dem och vi försöker att bedriva en saklig diskussion med respekt för andra människors värde och åsikter. Vi borde kunna kräva att bli behandlade på samma sätt. 
Du tycker att ni borde bli behandlade på samma sätt, det är nog just det ni blir. Den respektlöshet som Mats Odell visar borde få även Annika Eclund till eftertanke. Hänsynslöst och helt utan några som helst skrupler är det den egna ideologin som går fram som en stridsvagn helt utan några som helst känslor eller respekt för andras tycke och tänkande. Som man bäddar får man ligga. Ett talesätt som verkligen stämmer in här.   Och dravlet med äktenskapsbalken, du frågar om gränsen skall gå vid att få gifta sig med 1, 2 eller fler partners. Varför bryr ni er om vad andra vill? Respektera dem och deras liv istället för att springa med förbudsflaggan i främsta ledet. Du påstår ju att ni respekterar andras åsikter. Om jag inte är helt felunderrättad är inte tidelag förbjudet i Svensk lag. Vilket föredrar du själv om du får välja, tidelag, tvegifte eller könsneutralt äktenskap?   Och talet om att det inte är kris i partiet när t.o.m. Alf Svensson går ut och kritiserar er politik för att vara hjärtlös och opinionssiffrorna är nere på 3,4%, det är ju en vals som man måste dra för att hålla skenet uppe. Det är nog ingen som tar detta på riktigt allvar. Ni kanske skulle prova ett namnbyte till "Nya" Kristdemokraterna till nästa val, det har ju fungerat för andra att lura väljarna på detta sätt. Då kan ni ju hoppas på att de glömt era brustna vallöften efter 2006 års val.

Arbetslinjen, tidernas politiska bluff.

Fredrik Reinfeldt måste vara en av de allra största besvikelser (förutom Carl Bildt möjligen) som moderata väljare råkat ut för. Är det någon som fortfarande inte genomskådat alla lögner och bluffer om arbetslinje m.m så lyssna på Ekots lördagsintervju med honom så kan ni höra hur han försöker stamma fram undanflykter och dåliga förklaringar om sina svikna löften och orättvisa politik. Ekots Tomas Ramberg måste vara Sveriges absolut bästa politiska reporter.
Här har ni länken,
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=931911&BroadcastDate=&IsBlock=1


Mindre och mindre att bära.

Med anledning av den senaste opinionsundersökningen.




"Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär."

- Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i Svenska Dagbladet. Samtidigt publiceras opinionsundersökningar som visar på bottennotering för statsministerns folkliga förtroende.


Politisk kramp efter Vaxholmsdomen

De politiska besluten i Sverige ang. utslaget i målet i Vaxholm kan komma att vara avgörande för hela den Svenska arbetarkårens fortsatta välfärd. Med anledning av detta har jag här nedan valt att publicera en text från riksdagsledamot Josefin Brinks blogg. Läs denna om du är mån om din egen och dina barns fortsatta framtid i ett välfärdsland. Vi balanserar på en tunn lina nu.



Idag debatterades konsekvenserna av EG-domstolens yttrande över Vaxholmsfallet i riksdagen.
Det gick att urskilja ett par intressanta skiljelinjer under debatten som avslöjar vilka problem Littorin faktiskt har att hålla arbetarpartifasaden uppe. Men mest beklämmande var ändå den samstämmiga förnekelsen av att EU faktiskt utgör ett hot mot fackliga rättigheter från både moderater och socialdemokrater. Släpper inte den krampen ligger den svenska modellen risigt till.

Jag brukar aldrig publicera debattmanus på bloggen, men för att undvika dubbelarbete gör jag det den här gången. Detta var mitt inledningsanförande i debatten:

Innan vi gick med i EU lovade Ja-sidan att EU-medlemskapet inte skulle påverka den svenska arbetsmarknadsmodellen. Regeringen Bildt hävdade att de i medlemsförhandlingarna hade fått garantier av EU-kommissionen för att fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva kollektivavtal stod helt ohotad om vi gick med i EU.

Det var med de garantierna i ryggen ja-sidan vann folkomröstningen.

EG-domstolens yttrande över blockaden i Vaxholm har visat att de där garantierna ingenting var värda. Vad EG-domstolen säger är att svenska fackförbund i princip har rätt att vidta stridsåtgärder, men bara om det inte stör den fria marknaden.

Det är ju helt befängt med tanke på att hela idén med kollektivavtal är att sätta den fria marknaden ur spel när det gäller priset på arbetskraft. Företag på samma marknad ska inte kunna konkurrera med låga löner och taskiga arbetsvillkor. Och den principen måste gälla alla - inhemska som utländska - som verkar på samma marknad, annars faller hela idén och dörren till diskriminering och lönedumpning står öppen.

Att EG-domstolen nu öppnat den dörren råder det stor enighet om bland arbetsrättsjurister och i fackföreningsrörelsen runtom i Europa. Även centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna verkar ha gjort den tolkningen - och vara nöjda med det.

Men när jag lyssnar på Sven-Otto Littorin och socialdemokraterna här idag får jag en flashback till Tage Danielssons sketch om sannolikhet efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg. Det är som att det som EG-domstolen sa om Vaxholmskonflikten var så otroligt osannolikt så egentligen har de nog inte sagt det.

EU skulle ju inte inkräkta på kollektivavtalsmodellen och därför har EU nog liksom inte gjort det trots att det är just det EU har gjort.

Och i denna anda har debatten hittills bara handlat om olika alternativ till hur vi ska förändra och anpassa den svenska lagstiftningen för att tillfredsställa EG-domstolen istället för vad som kan göras för att hålla EG-juristernas tassar borta från kollektivavtalen.

Förslagen att ändra Lex Britannia och utstationeringslagen kan, såvitt det går att bedöma, kanske tillfredsställa EG-domstolen på kort sikt. Men för det första går de inte att genomföra utan förluster för löntagarna. För det andra kan ingen garantera att de här lagändringarna förhindrar att en ny rättsprocess dras igång vid nästa blockad mot ett utländskt företag. EG-domstolen har, som arbetsrättsprofessorn Ronnie Eklund uttryckte det satt en snöboll i rullning.

Men det finns ett sätt att hålla EG-juristerna borta från kollektivavtalen och strejkrätten - om bara den politiska viljan finns.

Den nya EU-konstitutionen, Lissabonfördraget, har ännu inte godkänts av Sverige. Och om vi vägrar att godkänna det, ja då faller hela fördraget - vilket jag i och för sig inte skulle gråta över - men EU-kommissionen skulle gråta desto mer. Och det ger oss ett starkt förhandlingsläge.

Och precis som Storbritannien, Danmark, Irland med flera har gjort, har Sveriges regering nu ett utmärkt tillfälle att förhandla om villkor för att godkänna fördraget.

Det innebär en möjlighet för EU-anhängarna att uppfylla ja-sidans svikna löfte från folkomröstningen 1994 genom att kräva ett juridiskt bindande skydd för kollektivavtalen och strejkrätten som villkor för att godkänna Lissabonfördraget.

Gör regeringen inte ens ett försök att förhandla sig till ett sådant undantag har man en hel del att förklara för Sveriges löntagare. Och det kommer att bli väldigt svårt att hävda att man står upp för kollektivavtalen och den svenska modellen.

---------

Där var anförandet slut, och tills riksdagsprotokollet publiceras kan jag för den intresserade leverera en liten teaser:
Littorin replikerade att det är typiskt Vänsterpartiet att komma med ryggmärgsmässiga krav på omedelbart utträde ur EU. (Vilket jag ju inte nämnde med ett ord.)

Annika Qarlsson från centerpartiet levererade en lång och känslosam harang om livet bakom järnridån och att det verkligen inte är dit hon vill återgå. (Och här debatterade vi alltså huruvida en estnisk byggjobbare ska ha samma lön som en svensk för samma jobb i samma land eller inte.)

I övrigt sas tyvärr inte mycket alls, mer än allmänna deklarationer i stil med "Det är oerhört viktigt att parterna och lagstiftarna tar ansvar osv osv". Förslaget att kräva undantag för kollektivavtalen och konflikträtten i Lissabonfördraget tegs ihjäl. Orsaken är rimligen att det inte går att motivera varför det INTE borde vara ett självklart krav. Åtminstone för socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Och för den som är intresserad av undantag från EU-fördrag finns en del att läsa på Wikipedia.


Fördelningspolitisk orimlighet.

Nu måste man få in fördelningspolitiken i miljöfrågorna. Detta kan inte vänta längre nu när man ser vilka krav EU ställer på Sveriges befolkning. Låginkomsttagarna kan inte både tappa inkomster och samtidigt använda en större del av denna disponibla inkomst för att betala miljöskatter när förhållandet istället är omvänt för välbesuttna.

Man kan ju enkelt inse att villaägare på Djursholm som fick 35000 netto på fastighetsskattens "maxtaxa" inte kommer att beröras överhuvudtaget om bensinen skall höjas med 1 eller till och med 2 kr. per liter. Detsamma gäller ju elskatterna.

2 kr. litern med en körsträcka på 1500 mil gör alltså 3000 kr. på ett år vilket betyder att man skulle kunna öka sin bilkörning till 15000 mil per år och ändå ha pengar över tack vare förändringen av fastighetsskatten. Hur bra är det för miljön?

Om du istället fått en höjning av fastighetsskatten med 1000 kr. så ligger man helt plötsligt 4000 kr. back på en redan troligtvis betydligt lägre disponibel inkomst.

Det kommer att bli helt orimliga förhållanden i landet om man inte väger in detta i de politiska besluten omedelbart.

Det kräver nog en annan typ av regering än den vi har nu för att åstadkomma detta så någon ljusning på himlen är väl inte att vänta förrän 2010.

Vågar man hoppas på ett nyval?


Lutande tornet i Lidköping?

image2

Utvecklingen och utbyggnaden av vindkraften sker i en rasande fart nu med den globala uppvärmningen som effektiv drivkraft. Ett av de mer intressanta alternativ jag sett är Erik Stiigs Energytower som arbetar efter en helt annan princip än de konventionella vindkraftverken. Detta verk utnyttjar effekten i vinden genom att efterlikna en tornado och skall ha avsevärt bättre verkningsgrad.

Det vore kul om Lidköping vore med från start och kunde ge invånarna effektiv grön el som dessutom ej stör sina omgivningar på det sätt vanliga vindsnurror gör. Varför inte ta med detta i planeringen av Hamnstaden, det skulle onekligen kunna ge ytterligare en dimension av detta projekt.

Följ länkarna här så kan ni läsa och se mer av detta nymodiga vindkraftverk

http://www.energytower.se/

http://www.energytower.se/multimedia/pdf/vf_20060116.pdf

video; http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=37591&a=810842


Vår nya landshövding.

- Den nya integrationsfrågan är viktig

Lars Bäckström.
Flamman grattar

...Lars Bäckström (v) till det nya uppdraget som landshövding i Västra Götaland.

Vad gör en landshövding egentligen?
- En landshövding är ju chef för Länsstyrelsen. Den har ett stort samordningsansvar. Det handlar om planering av miljömål, bostadsplanering, tillsyn av social verksamhet. Alkoholpolitik, trafikfrågor, naturvård och jordbruk, fiske och vattenvård. Dessutom integration, sedan integrationsverket lades ned. Och aktivering av jämställdhetspolitiken.

Vad vill du göra som landshövding?
- Det är inte jag som ska sätta min personliga prägel på länsstyrelsen. Jag ska se till länets behov. Då är naturligtvis vissa frågor särskilt angelägna, som klimatfrågan. Även den nya frågan med integrationspolitiken - se till att Sverige ger skydd åt skyddsbehövande, och att de kommer in i samhället och i arbetslivet. En annan viktig fråga är äldreomsorgen. Sverige är ett välfärdssamhälle och vi måste se till så människor som levt många decennier får ett bra liv.

Vad gör dig lämplig för uppdraget?
- Man bör undvika att beskriva sina egna fel och förtjänster. Men som gruppledare i riksdagen får man inblick i alla politiska frågor. Dessutom har jag arbetat med revision i Riksdagens revisorer, i Post- och telestyrelsen och i Skatteverket. Så jag har brett erfarenhetsområde.

Kritiker inom vänsterpartiet har tyckt att du står för långt till höger. Har de fått vatten på sin kvarn när du får ett sådant här utnämnande av borgerliga regeringen?
- Det finns alltid kritiker, inom alla partier, av personer med centrala uppdrag. Det tillhör debatten i ett politiskt parti. Men jag upplever att mitt arbete inom riksdagsgruppen fungerade väl.

Lena Malmberg
 

Parkerings"miljö" och en billig uppvärmning.

Läste Bengt Rahms insändare mot parkeringshus och hans engagemang för miljön och våra skogar.

Jag tycker nog att Bengt är lite väl drastisk som tror att ett P-hus i Lidköping är ett hårt slag mot den globala miljön.

Tänk om bilparken är fossilbränslefri om 10 år och alla bilar drivs med t.ex. bränslecellstekniken. Det vore förargligt att då inte kunna använda den i Lidköping för att inga P-platser finns.

Det är väl ungefär samma sak med motorstadion, den går väl också att använda med miljöriktiga drivmedel.

Man kan ju inte stoppa allt vad utveckling heter lokalt i Lidköping för att rädda den globala miljön.

Lidköping kan nog medverka till en bra miljö lokalt, men globalt vill det nog till att världssamfundet kommer överens för att det skall bli några märkbara effekter.

Sedan föddes en fråga när Bengt skrev att det fanns anledning till oro över klimatförändringen när termometern visar 7+ en januaridag.

Frågan jag ställde mig var hur mycket mer koldioxid vi hade släppt ut om termometern visat -25 istället?

Samtidigt har vi nu tidigare vårar och senare (om ens någon) vinter vilket borde bidra till att träden tar hand om koldioxid under en längre period.  Är det ngn som räknat på detta överhuvudtaget?

Ja miljöfrågorna är engagerande,  intressanta och svåra och det skall bli verkligt intressant att se om man fortfarande är med i "matchen" den dag det eventuellt vänder.


Lissabonfördraget.

Med anledning av den nya grundlagen som EU vill sjösätta och där Sveriges riksdag skall fatta beslut utan att folket får säga sitt så kan ni här vara med och bilda opinion för att försöka få en folkomröstning till stånd.
Klicka på länken nedan så kan ni läsa mera. Jag vet att det handlar om att ladda upp en filmsnutt på youtube och att det finns pris att vinna för bästa film.

http://www.vansterpartiet.se/content/view/1317/753/


Denna "fantastiska" Maud.

Avdelning självinsikt

"Jag tror att det har att göra med de förändringar vi faktiskt gör."

- Näringsmininster Maud Olofsson (c) i Ekot Lördagsintervju om varför opinionssiffrorna ser så dåliga ut.


Hörde Maud Olofsson i partiledardebatten och hur hon skyllde varslen från basindustrin på den förra regeringen. Det var deras fel att energipriserna skjutit i höjden.
Men varför har då inte den nuvarande regeringen gjort något åt probemet, man har ju haft nästan 1,5 år på sig.

Det är smått fantastiskt att dåliga opinionssiffror beror på att man gjort något och när man inget gjort då är det den förra regeringens fel.

Som sagt, självinsikt är nog inte Mauds starkaste sida.


"Jakten på de sjuka"

"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras."


Detta citat är uttalat av en av Sveriges ledande politiker.

Tänk gärna till om ni verkligen ställer upp på detta och om det är ett sådant samhälle ni vill leva i.

Vi har i alla fall med en väldig fart påbörjat vår resa mot detsamma.

Klipper här in ett meddelande från Vänsterpartiets presstjänst och efter detta kan ni läsa vem som uttalat ovanstående.


Regeringens attack på sjuka fortsätter

- Regeringen tycker att det ska löna sig att vara högavlönad och frisk - därför sänker man ersättningarna för sjuka, arbetslösa och småbarnsföräldrar, säger LiseLotte Olsson, vänsterpartiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor.

I förslaget om en ny sjukskrivningsprocess, som skickas på remiss idag, föreslår regeringen bl a att arbetsförmågan hos sjukskrivna redan efter 6 månader ska prövas mot hela arbetsmarknaden.

Det innebär att många sjukskrivna kommer gå miste om sin ersättning redan efter ett halvår. Regeln urholkar anställningsskyddet och gör att många sjukskrivna kommer att förpassas till arbetslöshet.

- Men varför ska en kvinna med ryggont från många års arbete i äldreomsorgen gå miste om sin rätt till ersättning efter ett halvår? På vilket sätt ökar det hennes arbetsförmåga att hon blir arbetslös? Och hur lätt är det för henne att hitta nytt jobb på dagens stressade arbetsmarknad? undrar LiseLotte Olsson.

I och med budgetpropositionen för 2008 sänks den sjukpenninggrundande inkomsten för alla sjukskrivna och föräldralediga. Dessutom föreslår regeringen att sjukpenning endast ska utgå i 12 månader. Efter det ska förlängd sjukpenning utgå i endast 18 månader med sänkta ersättningar från 80 till 75 procent. Vad som händer efter 18 månader är oklart.

Regeringen motiverar de sänkta ersättningsnivåerna och fasta tidsgränserna med att det ökar incitamenten till arbete.

- Men på vilket sätt ökar arbetsförmågan hos en kvinna med bröstcancer för att hon blir fattigare? säger LiseLotte Olsson.

Regeringen ska dessutom avskaffa möjligheten att få tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning. De ca 250 000 personer som idag har denna ersättningsform ska övergå till jobb och utvecklingsgarantin efter att tiden löper ut, om de har arbetsförmåga.

- Regeringen ser inte människorna bakom statistiken. Här talar vi om människor med svåra sjukdomar och funktionshinder - varför ska de betala sänkta skatter för villaägarna i Djursholm? säger LiseLotte Olsson.

Regeringen gör en besparing på sjukförsäkringen om 2 miljarder kr 2008, trots att sjukförsäkringen för närvarande har stora överskott. Men istället för att överskotten kommer oss försäkrade tillgodo används de för att finansiera sänkta skatter och bidrag till överklassnära tjänster.

- Försämringarna drabbar alla som idag haft oturen att drabbas av ohälsa, men på sikt drabbas alla. Vi vet att människor är både starka och ömtåliga, därför vill vänsterpartiet värna om den solidariskt skattefinansierade sjukförsäkringen. Plånbokens storlek får inte avgöra vår ekonomiska trygghet, säger LiseLotte Olsson.


Och här kommer svaret på frågan om citatet.

- Dåvarande MUF-ordföranden Fredrik Reinfeldt i Det sovande folket, s. 112, Moderata Ungdomsförbundet, 1993


Roliga Citat.

- Det var valrörelse, kortfattat, förklarar nu riksdagsledamoten Sven-Gunnar Persson, medlem i kristdemokraternas miljögrupp.

hämtat från politikerbloggen ang. Kristdemokraternas omsvängning om bensinskatten.


Gröna bilister?

Jag blev strax före nyår anklagad av Mattias Goldmann från gröna bilister med att vara osaklig och att det var sämre ställt med innehållet i min lilla årskrönika till Alliansregeringen. Detta på grund av att jag tackade regeringen för att de flyttade miljöproblemen till Brasilien så att vi kan få etanol till våra bilar. Med anledning av detta lägger jag här ut två länkar som behandlar ämnet så får var och en av läsarna avgöra om jag var alldeles fel ute.
http://www.flamman.se/utrikes.php?id=4717
http://www.flamman.se/inrikes.php?id=4973

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0